Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

6 tips för att dämpa baksmällan – må bättre dagen efter festen!

Fick du i dig ett glas för mycket under gårdagen? De flesta av oss har varit där. Trötthet, illamående och huvudvärk är bara några av baksmällans oönskade symptom. Det finns egentligen inget botemedel mot en baksmälla – det bästa sättet är att försöka undvika att dricka för mycket överhuvudtaget. Har du dessvärre redan utsatt dig för alkohol, finns det däremot en hel del knep och tips hur du kan dämpa baksmällan och påskynda processen.

Vi har tagit fram 6 smarta tips till att dämpa baksmällan dagen efter festen!

1. Drick mycket vatten

Alkohol är vätskedrivande och det gör även att du blir ordentligt uttorkad när du dricker alkohol. Försök därför ha som regel att du dricker varannan drink, varannan vatten när du är ute för att hålla kroppen balanserad och minska risken för vätskebrist. Det är vätskebristen som oftast gör att du får huvudvärk, yrsel och illamående.

Det kan också vara en god idé att dricka vätskeersättning både innan utgång och dagen efter för att balansera vätska och salter i kroppen. På Apoteket kan du köpa Resorb i ett flertal olika smaker som apelsin, hallon, Sommarbär eller citron.

2. Ta värktabletter

Har du oturen att drabbas av en bakishuvudvärk och vatten, samt andra husmorsknep inte hjälper, kan det vara en god idé att vända dig till värktabletter. Vanliga receptfria huvudvärkstabletter såsom Alvedon, Ipren eller Paracetamol botar tyvärr inte baksmällan eller grunden till den, men kan lindra symptomen. 

Det har även en liten effekt på yrsel och illamående, men det bästa knepet att bli av med dessa två symptom är att försöka fylla kroppen och magen med näring.

OBS: läs bipacksedeln noggrant och läs även fass.se innan du använder dessa läkemedel!

3. Vila, vila, vila!

Eftersom det inte finns ett magiskt knep som trollar bort din baksmälla är det bästa du kan göra att vila. Har du möjligheten att ligga och slappa hela dagen i sängen eller på soffan är detta att föredra. Alkohol tär på kroppen och därför är det en god idé att ta det lugnt. Efter för mycket alkohol försöker kroppen bryta ned gifterna och återhämta sig från dem.

Undvik även att träna dagen efter utgång. Även om din baksmälla inte gör dig sängliggandes bör du ta det lugnt. Att träna med alkohol i kroppen är som att träna när du har en infektion.

4. Drick fruktjuice

Frukt innehåller fruktos, vilket hjälper din kropp att bryta ned alkoholen i kroppen, samtidigt som blodet fylls på med glykogen. När du dricker alkohol omvandlas din kropps glykogen till glukos, som försvinner ut ur din kropp med urinen. Du kan därför få en brist på glukos när du dricker och det är en av orsakerna till varför vi känner oss trötta, svaga och illamående dagen efter. 

Genom att dricka ett stort glas apelsinjuice dagen efter utgång hjälper du förbränningen och får tillbaka dina krafter snabbare och mer effektivt.

5. Ät mat med buljong

Är du riktigt bakfull kan endast tanken av mat få dig att må illa. Men sanningen är att den energi och näring du får genom att äta mat dagen efter påskyndar processen och kommer få dig att må bättre snabbare. Det tar på krafterna att bryta ned restprodukterna och alkoholen som finns i kroppen sätter dig i ett gifttillstånd som det tar tid att återhämta sig ifrån.

Genom att äta en måltid med buljong som exempelvis soppa eller nudlar kan du få i dig både vätska, salt och kalium. Kalium är bland annat bra för nerverna, vattenbalansen, musklerna och syrebalansen och kan därför lindra dina symptom, samtidigt som du påskyndar läkeprocessen.

6. Få i dig lite honung

Har du ett illamående som du inte kan bli av med kan en sked med honung göra susen för återhämtningen. Honung innehåller en hel del olika antioxidanter som neutraliserar många av de giftiga biprodukterna som skapats i kroppen. En av dessa biprodukter är acetaldehyd, som är anledningen till att vi känner oss illamående.

Den naturliga fruktosen som finns i honung hjälper, precis som fruktjuice, alkoholens nedbrytning i kroppen och vi kan snabbare se en återhämtning.

3 vanliga frågor om alkohol och baksmälla

✅ Vad är alkohol och vad gör det med kroppen?

Alkohol är ett nervgift som påverkar hjärnan och resten av kroppen som exempelvis levern och hjärtat. När du blir full går nervceller förlorade i exempelvis den del av hjärnan som sköter inlärning, minne och känslor. Stora mängder av alkohol eller successivt ökande av drickande kan därför bli farligt. 

✅ Vad är en baksmälla?

En baksmälla är det som kommer efter att alkoholen lämnar kroppen och bryter ned den. Detta kan visa sig i form av bland annat huvudvärk, illamående, yrsel, nedstämdhet och öm kropp. Alkohol är vattenlösligt och kan därför ta sig in i varenda cell i vår kropp och våra organ. Illamående och huvudvärk beror till stor del på vätskebrist och restprodukter som bildas när vår lever förbränner alkoholen.

✅ Hur kan du undvika en baksmälla?

Det bästa sätter att undvika en baksmälla är självklart att inte dricka alls. Vill du dricka på en fest, men ändå förebygga en baksmälla kan du se till att du inte dricker så mycket att du blir full. Drick även mycket vatten både före, under och efter festen för att undvika uttorkning.

Ät ordentligt innan du börjar dricka. Att dricka på tom mage resulterar ofta att du blir full snabbare. Genom att sluta dricka före midnatt har kroppen en godare chans att slippa baksmällan dagen efter.

Slutligen

Drick långsamt och ansvarsfullt. Det blir inte roligare på festen ju mer du dricker. Ett gott råd är att ha koll på ditt alkoholintag under kvällens gång och varva med vatten för att motverka vätskebrist.

En vanlig myt om baksmälla är att du kan ta dig en så kallad “återställare” för att må bättre, det vill säga fylla på kroppen med mer alkohol. Detta gör endast att återhämtningsprocessen blir längre och ökar den tid det tar för din kropp att bryta ned alkoholen.

Har du några egna tips för att dämpa baksmällan? Dela gärna med dig genom att skriva en kommentar nedan!

Lämna en kommentar