Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Planera midsommarfest – Smarta och bra tips till ett lyckat midsommarfirande!

Planera midsommarfest – Midsommarfirandet och den tillhörande festen är en av de största och mest efterlängtade i Sverige. Idag firar vi midsommar som en brytpunkt mellan vår och sommar. När du ska anordna en midsommarfest finns det dock en hel del du behöver tänka på för att få dagen att bli lyckad. Vilka tillbehör bör du köpa och har platsen för festen någon betydelse?

Vi har listat 5 viktiga punkter för att planera den bästa midsommarfesten på nolltid!

Planera midsommarfest - Midsommarstång i Trä1. Planera i god tid!

Midsommarafton är en av de största högtiderna och traditionerna vi har idag och detta innebär också att de flesta redan tidigt på året gör planer för var och hur de vill fira dagen. Se därför till att du är i mycket god tid när du ska planera in din midsommarfest.

Skicka ut somriga inbjudningskort till dina tänkta gäster och be dem meddela tidigt om de kan komma på din fest. Detta för att du på ett smidigt sätt ska kunna planera in dagen utefter hur många som tänkt delta. För att göra din inbjudning lite extra speciellt kan du, tillsammans med dina inbjudningskort även skicka med en blomkrans  eller en blågul krans som du ber dina gäster ha på sig när de anländer till festen.

Om du vill spinna på Sverigetemat ytterligare, kan du till och med be dina gäster klä ut sig i svenska folkdräkt maskeradkläder för att skoja till midsommarfirandet lite extra!

Planera midsommarfest - Blomstergirlang med Prästkragar

2. Bestäm om din fest ska ta plats utomhus eller inomhus

Detta steg för planeringen av din fest beror till stor del på vad du har för egna möjligheter. Bor du i villa eller radhus kan du med fördel ha din midsommarfest ute i trädgården. Detta är något som de flesta föredrar för midsommarfirandet, om vädret tillåter. Har du inte en egen trädgård kan du kanske även anordna din fest hos en vän eller bekant som har tillgång till detta utrymme.

Oavsett om du har din fest inomhus eller utomhus är det en god idé att smycka omgivningen i blomstergirlanger och sverigeflaggor. Det finns en hel del olika motiv och tillbehör till midsommar som passar perfekt in här. Knyt fast ballonger i träd och häng upp serpentiner i gulblå färg.  Ju fler detaljer, desto högre stämning!

Planera midsommarfest - Snapsvisor Sånghäfte Sommar

3. Midsommardukningen är avgörande

Midsommarfirandet är till största delen en sommarsittning. Du äter och dricker i gott sällskap och firar in sommaren. Just därför är midsommardukningen mycket viktig för att sätta stämningen och förväntningarna för vad dagen har att erbjuda. 

Här kan du verkligen go all in. Tänk dig studentfirande och sommarfest gånger tusen. Mixa och matcha romantiska inslag med den svenska flaggans färger på tillbehören och dukningen. Duka upp bord med en Sverige-bordsduk och ställ fram servetter, Sverige-bordsflaggor, girlanger och glöm heller inte snapsglas på bordet. Komplettera med ett sånghäfte och vi kan garantera succé.

Planera midsommarfest - Flamingo Golf

4. Planera in aktiviteter och lekar

Efter midsommarlunchen eller middagen börjar man bli varm i kläderna, speciellt om man hunnit fira in dagen med en del snaps på vägen. För att fortsätta kvällen i samma anda kan du samla ihop alla dina gäster för ett par roliga lekar och aktiviteter kvällen till ära.

Har du tillgång till en trädgård rekommenderar vi att ni förflyttar festen utomhus för de inplanerade tävlingarna. I annat fall finns det en hel del olika frågesporter och sällskapsspel ni kan ta del av. Utomhusspel ni kan spela är exempelvis Piss Head Ölspel eller Flamingo Golf.

Har ni midsommarfesten inomhus kan en omgång av Ja, Nej, Kanske frågespelet eller WTF frågespelet vara ett roligt inslag till festen.

Planera midsommarfest - Varningsskylt Midsommar

5. Midsommarstångens betydelse för festen

Midsommarstången eller majstången som den också kallas är en ganska självklar symbol för midsommarfirandet. Firar du midsommar ute på landet kan du med fördel resa din egna midsommarstång där du och dina gäster kan dansa loss in i sommarnatten.

För de som firar inne i stan eller inte har tillgång till en riktig midsommarstång går det att hitta på andra smarta alternativ för majstången. Köp en midsommarstång i miniatyr eller bygg din egna stång efter önskad storlek och material. Så länge ni har någon slags midsommarstång så kan det inte gå fel.

 Tre vanliga frågor om midsommar

✅ Varför firar vi midsommar?

Midsommar är en del av ett firande av övergången mellan vår och sommar. Midsommarfirandet går tillbaka till redan innan tidiga 1500-talet då vi fortfarande var katolska och i bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret. Själva midsommarnatten ansågs förr i tiden vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Den ursprungliga funktionen som kyrkohögtid var ägnad Johannes Döparens födelse, som infaller den 24 juni.

✅ När firar vi midsommarafton?

Det fasta datumet för midsommarafton var fram till år 1952 satt till den 24 juni. Men för att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes det istället år 1953 att midsommarafton alltid bör firas på en fredag. Det är just därför som dagen i dagsläget är rörlig från år till år, och firas därför mellan den 20 och 26 juni. 

✅ Var kommer traditionen med midsommarstången ifrån?

Midsommarstången kom ursprungligen till Sverige från Tyskland redan på medeltiden då det germanska inflytandet var starkt i närliggande områden, men dess egentliga ursprung och syfte är än idag okänt.

En del liknar midsommarstången med en fallossymbol med tanke på kransarna runt stammen, men det finns inga vetenskapliga belägg för att människor ursprungligen associerat stången med en fallos. Idag har den vanligaste midsommarstången en horisontell bom i form av ett kors klädd med löv och blommor och den kallas även för majstång.

Fler artiklar och resurser som hjälper dig att planera midsommarfest

6 nödvändiga saker till din midsommarfest
Sånghäften för midsommar
Snapsvisor midsommar
Att planera dryck inför festen

Har du några tips för att planera midsommarfest? Skriv gärna en kommentar i fälten här nedanför så hjälps vi åt att få till den perfekta midsommarfesten!

Glad midsommar!

Lämna en kommentar