Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

5 tips till att planera bästa kräftskivan!

Planera bästa kräftskivan – Långbord med lysande röda kräftor, snaps och kräftskivhattar. Kräftskivan är en av våra mest älskade traditioner och en höjdpunkt på sommaren. Att bjuda in till den årliga kräftskivan sker numera från augusti ända in till september. Vad behöver du tänka på inför skivan och vilka tillbehör och förberedelser bör du ha koll på innan festen?

Dessa fem tips hjälper dig att planera bästa kräftskivan på nolltid!

Planera bästa kräftskivan - Sånghäfte Kräftskiva
Sånghäfte Kräftskiva

1. Tina kräftor och förbered mat

Tänk på att ta fram dina kräftor i mycket god tid. Om du har frysta kräftor är det en god idé att tina dina kräftor en till två dagar före festen ska äga rum. Om du försöker snabbtina kräftorna i mikrovågsugn eller i vatten tappar de tyvärr smak. Om du även vill addera extra smak till kräftorna så kan du blanda en ny lag som de kan ligga i. Eftersom ni kommer äta en större skara kräftor under festen, lägg gärna allt som ska ätas i stora formar, eller en serveringsskål där de kan ligga och samla smak.

Viktigt att tänka på innan du köper kräftor och mat är att du vet på ett ungefär hur många som tackat ja till skivan. Först då kan du börja planera hur mycket tillbehör och annan planering du behöver göra till din fest. 

Planera bästa kräftskivan - Festlykta Måne
Festlykta Måne

2. Dekorera bord i kräftskivans spår

Denna punkt kanske är den mest väsentliga delen för att din fest ska bli lyckad. Om du har möjlighet att duka utomhus, ställ då ihop ett flertal bord så det bildar ett långbord och täck borden med en passande bordsduk. Köp till en hel del olika kräfttillbehör i färgerna rött, orange och gult som du blandar sinsemellan.

Det kan bli ganska kladdigt under middagen, så här kan du med fördel köpa plasttallrikar och servetter med kräftmotiv och blanda detta med. Du kan även exempelvis köpa festlyktor och hänga upp på passande platser runt om dina gäster och ställa ut bordstabletter med kräftmotiv.  

Planera bästa kräftskivan - Servetter Snapsvisor Kräftskiva
Servetter Snapsvisor Kräftskiva

3. Ta fram sånghäften

En kräftskiva utan sånghäften är som en julafton utan jultomte. Snapsvisorna är ett helt självklart moment på en kräftskiva, så här kan du med fördel köpa hem eller leta fram sånghäften med passande visor till drycken. Du kan också köpa servetter med snapsvisor skrivna på dem, så du har två tillbehör i ett!

Till dina snapsvisor behöver du även passande snapsglas och snygga cocktailglas. Blanda även drinkarna med drinkpinnar i skaldjursmotiv så är drinkdelen komplett!

Planera bästa kräftskivan - Kräftskiva Partyhatt
Kräftskiva Partyhatt

4. Glöm inte hattarna!

Vad vore kräftskivan utan dess signaturhattar? En del tycker att det är lite fånigt med kräfthattar, men det är lite det som är hela poängen. Här kan du välja och vraka mellan ett stort urval av hattar. Köp gärna en hel del olika motiv på hattarna och blanda så alla dina gäster inte ser likadana ut!

Exempelvis på passande hattar är de med kräftmotiv, eller enfärgade hattar i rött eller orange. Vill ni inte ha partyhattar när ni äter kan ni istället ha ett kräftdiadem i håret, som även det är ett roligt inslag till festen.

Planera bästa kräftskivan - Konfetti Kräftskiva
Konfetti Kräftskiva

5. Tillbehör till kräftorna och skalen ett måste

Med många gäster för kräftätandet blir det även en hel del kräftskal som ska skalas av. Därför är det viktigt att du har förberett en station eller bra med tillbehör där ni enkelt kan slänga kräftskalen när ni ätit era kräftor. För att underlätta skalningen kan du lägga fram kräftknivar och skalknäckare.

Ställ fram djupa tallrikar där ni kan slänga skalen och glöm inte att ha på era haklappar när ni äter de saftiga kräftorna!

3 vanliga frågor om kräftor och kräftskivor

1. När på året anordnar vi kräftskivor och varför?

Det finns inget givet datum för kräftpremiären längre, men enligt traditionen så bör den alltid ske början av augusti. En del menar att den officiella kräftpremiären sker den första onsdagen i augusti.

Även om vi i Sverige har ätit kräftor sedan medeltiden har traditionen med kräftskivan sitt ursprung hos överklassen som sedan spreds till medelklassen under 1960-talet. Då började kräftor importeras från Turkiet, Spanien och Kina.

2. Varför blir kräftor röda när de kokas?

Att kräftor förlorar sin mörka färg när de kokas och istället får en lysande rödfärg beror på att dess blå, gröna och bruna pigment förstörs vid upphettning. Det som blir kvar är två av de fem pigmenten, nämligen de röda och gula. Då det röda är dominant så försvinner även det gula pigmentet.

3. Hur äter man kräftor?

Kräftor äts med fingrarna och du får räkna med att det blir en hel del spill och sörplande. Lättast är om du först tar upp kräftan och suger på undersidan. Bryt därefter klorna. Ta gärna hjälp av en kräftkniv för att pilla fram köttet. Ta av stjärten och öppna skalet. Innan du äter under skalet, glöm inte att pilla bort den svarta tarmen. Samla därefter allt skal på en närliggande tallrik.

Lämna en kommentar