Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Planera bästa förlovningsfesten – Vi listar alla tips för hur du planerar inför den stora och viktiga kvällen!

Planera bästa förlovningsfesten – Idag har det blivit allt vanligare att anordna en förlovningsfest efter att man har förlovat sig. Att samla familj och vänner för att fira det kommande bröllopet är naturligtvis inget måste, men ett ypperligt tillfälle att värma upp innan den stora dagen. Hur planerar man en förlovningsfest på bästa sätt och vad behöver du tänka på för att få ut det mesta av kvällen?

Vi har listat 5 självklara tips så du kan planera bästa förlovningsfesten och förvandla kvällen från ett lugnt mingelparty till en fartfylld fest!

1. Vem ska du bjuda?

Det första steget i din planering är kanske också det allra viktigaste. En förlovningsfest brukar i regel vara en ganska intim tillställning med din närmsta familj och vänner. Självklart kan du slå på stort om du hellre vill det och bjuda på storfest. Tänk dock på att de du bjuder på din förlovningsfest även bör vara inbjudna till det kommande bröllopet, för att undvika sura miner längre fram.

Därför är inbjudningslistan ett steg som bör planeras mycket noga. Välj gärna inbjudningskort till er förlovningsfest som går i samma färgskala som ert kommande bröllop. En god idé är att hålla det mycket enkelt och elegant, gärna inbjudningskort med guld och silverdetaljer.

Vill du sticka ut lite gällande din inbjudning kan du köpa till diadem med slöja och diamant till alla kvinnliga gäster som är tänkta att du ska bjuda till förlovningsfesten.

2. Kombinera förlovningsfesten med en tradition eller aktivitet

Beroende på när du har tänkt att ha er förlovningsfest kan du även ha i åtanke om du kan eller vill kombinera din fest med ett tema, en tradition eller annan aktivitet. Att helt enkelt kombinera två fester i en! Det roliga med en förlovningsfest är att du kan dra ut i svängarna ordentligt och göra precis som du vill och vad du tror dina gäster kommer att uppskatta.

Är det exempelvis tänkt att ni ska ha er fest kring kräftpremiären i augusti kan ni med fördel kombinera er förlovningsfest med den årliga kräftskivan. Här kan ni då köpa till en hel del kräftskivtillbehör som exempelvis kräftskivadiadem till alla gäster och ett sånghäfte för snapsvisor till kräftskivan.

Vill ni istället ha en mer casual förlovningsfest kan ett grillparty istället vara någonting att föredra. Köp en elgrill och en stekspade till festen och toppa detta med ett kryddställ med plats för alla smaktillbehör.  

3. Lek lekar med det blivande brudparet

På många bröllop idag är det vanligt att det anordnas en hel del lekar, aktiviteter eller andra inslag som höjer stämningen på festen. Därför kan det vara en god idé att även anamma detta till förlovningsfesten. En rolig lek som uppmärksammar det blivande brudparet är att leka Vem-av-oss leken. Här skriver man frågor och påståenden och gästerna ska sedan gissa vem av brudparet som med största sannolikhet stämmer in på de skrivna frågorna och påståendena.

Det finns en hel del liknande lekar som ni kan leka om ni inte vill skriva era frågor själva. Exempelvis kan ett spel som “Vem i rummet” vara ett gott alternativ. En annan rolig lek som definitivt kommer sätta era åsikter på prov är en omgång av “Om sanningen ska fram”.  

4. Skapa ett dansgolv

Har du plats för ett dansgolv i din tänkta lokal för din fest, eller kanske kan du ordna med dansgolv i trädgården om du har en? Vare sig du har bjudit dina gäster på middag eller endast kört på mingel med mindre tilltugg är dans A och O på en förlovningsfest! Skapa en passande spellista som bjuder upp till dans och maxa volymen med ett par rediga högtalare med inbyggt DJ-bord.

Har du extra plats kan du även slå på stort med rökmaskin med LED-lampa och ballongbågar i vitt och guld som du pryder hela dansgolvet med för att hålla feststämningen på topp!

5. Var tydlig med om gästerna bör ha med sig present eller bidra till festen på annat sätt

Till många förlovningsfester brukar det vara en oskriven regel att gästen tar med sig en förlovningspresent. Detta brukar vanligtvis vara en gåva till brudparets hem. Dock kan det bli oklart vilken slags present som är passande då en present till hemmet också hör till vanligheten som ges som bröllopspresent.

Vill ni inte att det ska bli kaka på kaka kan ni föreslå att gästerna köper färdiga blombuketter, eller bidrar till andra dekorationer som exempelvis bordsdekorationer i ringmotiv eller folieballonger i form av förlovningsringar.  

En annan idé kan vara att gästerna tar med sig egen dricka till förlovningsfesten, som de kan kyla i olika ishinkar på utspridda platser i festlokalen. Detta gör att ni som anordnar festen också håller nere era kostnader som ni istället kan lägga på själva bröllopet.

3 vanliga frågor om förlovning

1. Var kommer förlovning ifrån?

En av de tidigaste daterade beviset för förlovningens ursprung går att spåra tillbaka till antika Rom, för över 2000 år sedan. Då bytte man ringar för att symbolisera äktenskap. Historiskt sett betraktades förlovningar som lika bindande som äktenskap inom katolicismen.

2. När började vi använda förlovningsringar i Sverige?

Förlovningsringar användes inte i Sverige förrän kristendomen kom till vårt avlånga land. Då hade vi brudfästen som var som ett avtal mellan brudgummen och brudens familj. Fästegåvor gavs av familjerna och då var det vanligt med ringar.

3. Varför har vi förlovningsringen på vänster ringfinger?

Förlovningsringarna började placeras på vänster ringfinger redan på 1500-talet, men blev till en lag först på 1600-talet. Det finns skrönor som säger att vi placerar förlovningsringen på just vänster ringfinger då man i antikens Egypten ansåg att det gick en ven från detta finger direkt till hjärtat.

Har du några tips om att anordna och planera bästa förlovningsfesten? Skriv gärna en kommentar nedan och tipsa andra!

Läs också:
Behöver ni en toastmaster eller toastmadame till festen?
Sånger om kärleken

Lämna en kommentar