Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Planera 20-talsfesten – Alla tips och tillbehör du behöver för ett Great Gatsby tema 2024!

Planera 20-talsfesten – att bjuda in till 20-talsfest är ett otroligt populärt tema som på senare år fått en ordentligt stor slagkraft med filmer som The Great Gatsby som gjorts efter den kända romanen med samma namn. Hur kan du använda den drömmigt lyxiga inspirationen till att anordna en brakfest och vilka tillbehör bör du köpa för att få stämningen på topp?

Vi har letat fram våra 5 bästa tips och tillbehör till att planera 20-talsfesten på nolltid! 

1. Inbjudningskort och lista

Kom ihåg att detta tema står för “more is more”. Detta gäller även inbjudningskorten och de du ska bjuda. Har du budgeten för det, slå på stort! 20-talet är kännetecknat av vackra paljettklänningar och män i kostym med cigarrer i högsta hugg. För att du ska lyckas med detta tema bör det osa lyx och klass.

Välj gärna ut inbjudningskort med gulddetaljer eller andra eleganta kort där klädkoden för festen ska vara tydligt nerskriven. Att få ett officiellt inbjudningskort till en fest som denna är ett stort plus eftersom allt inför festen ska kännas som om du skulle resa tillbaka i tiden till en annan era.

Först när du vet på ett ungefär hur många som tackat ja till festen kan du börja planera hur mycket tillbehör och annan planering du behöver göra inför din fest. 

2. Klä dig rätt för kvällen

Denna punkt kanske är den mest väsentliga delen för att din fest ska bli lyckad. Här bör alla gäster verkligen gå all-in! För männen är klädkoden stilren, klassisk klädsel i form av kostymjacka eller smoking, antingen i Downtown Abbey-stil eller som en maffiagangster, beroende på smak och tycke. En kostym är någonting de flesta män redan har hemma, så därför kan de istället köra lite extra på mindre detaljer som piffar upp inför kvällens tema.

Exempelvis kan män som vill komma in i sin rätta 20-talsroll med fördel köpa en 20-talsrock att ha över sin smoking eller en gubbkeps som passar till de flesta kostymer. Även en 20-tals fickklocka är en snygg detalj som kan hänga fram ur västfickan.

För kvinnor finns det helt klart fler olika alternativ att välja mellan. Alla paljettkjolar och Gatsby-inspirerade klänningar är kanske de mest självklara valen inför kvällen. Till klädseln är ett par långa handskar i guld eller silver en elegant detalj.

För de som vill vara klädda i temat från topp till tå kan en räfflad peruk, fjäderboa, glittrande örhängen och ett paljettband med fjädrar göra looken komplett.  

3. Anordna en bar – och cigarrhörna

Vad vore en 20-talsfest utan en tillhörande bar och cigarrhörna? Ordna en hörna på festen med bartillbehör och passande dricka, där männen kan samlas över ett glas whisky och en cigarr i högsta hugg. Då kan vi verkligen garantera att du lyckats med temat för kvällen.

Du kan köpa snygga whiskyglas med cigarrhållare eller konjakglas med glasfötter för en lyxig känsla, och låtsascigarrer för inomhusbruk. För de som vill blanda härliga drinkar, men inte har barkunskapen kan en drinkbok vara en bra bit på vägen! Blanda drinkarna med drinkpinnar i glas och för den som hellre vill ha tillgång till sin dryck direkt ur fickan kan en fickplunta göra susen.

4. Dekoration och tilltugg

Bestäm dig tidigt för vad som ska serveras på festen. Till temat skulle vi rekommendera att det räcker med fint uppställda tilltugg i form av snittar och oliver som aptitretare till drycken. Du kan ställa upp alla snittar på fina fat. Dekorera borden med glitterdekorationer och lägga en fjäderboa längs den alkoholhaltiga drycken.

Har du en mer modern bostad som saknar klassiska möbler och inredning kan du köpa hem en låtsaskristallkrona i guld och fransar som du lätt han hänga från tak eller en lampa. Andra tilltugg som exempelvis små chokladpraliner med baileyssmak är även det en god och lyxig detalj till festen.

5. Valet av musik är avgörande

20-talet var årtiondet då jazzen slog igenom stort och därför borde detta också vara kvällens självklara val av musikgenre! Se till att du har rätt utrustning till festen, bra högtalare, en rökmaskin och ett stroboskop för att spela på mystiken och sensualiteten som årtiondet är känt för.

Till dansgolvet kan 20-talets “hot jazz” med dansformen Charleston vara ett roligt inslag till temafesten! Är det ingen på festen som kan Charleston step så kan ni ha en kort danslektion med videoinstruktioner under festens gång!

 3 vanliga frågor om 20-talet

1. Hur påverkade det första världskriget 20-talet?

Första världskriget tog slut 1918 och världen började sakta men säkert återhämta sig. Man hoppades att man aldrig mer skulle uppleva ett krig som detta. Därför började man på 20-talet att leva i nuet och ekonomin fick sig också ett stort uppsving. Vilket i sin tur ledde till överflödig livsstil och lyx tills 1929 och den stora börskraschen slog till.

2. Hur förändrades modet under 20-talet?

Efter första världskriget ville man överge de gamla idealen och i och med detta förändrades även modet, speciellt för kvinnor. Kjolarna blev allt kortare och frisyren var ofta kort  i en bobliknande frisyr eller uppsättnig. Flapper är slanguttrycket som uppkom under 20-talet för kvinnor som klädde sig i korta kjolar, lyssnade på jazz och hade långa cigarettmunstycken.

3. Vilken betydelse hade romanen ”The Great Gatsby” hur vi ser på 20-talet idag?

Den kända romanen skriven av F.Scott Fitzgerald utspelar sig sommaren 1922. Kärnan av boken handlar om vilda fester med människor som levde och hade en överflödig livsstil i lyx och flärd. Detta har i sin tur påverkat vår syn på hela årtiondet med nya filmer och tv-serier som gått i samma spår.

Har du något eget tips till att planera 20-talsfesten? Skriv gärna en kommentar nedan.

Läs också:
Planera 80-talsfest

Lämna en kommentar