Ordna en whiskyprovning hemma!

Att anordna en whiskyprovning hemma är en kreativ och rolig aktivitet som kan komma att uppskattas stort av dina gäster som har ett intresse för whisky. Det kan vara en perfekt sysselsättning på allt ifrån parmiddagen till förfesten.  

För att din provning ska bli så lyckad som möjligt behöver du läsa på både om whisky för att veta vad ni ska prova och införskaffa rätt tillbehör och redskap till provningen. Vi listar allt du behöver för att ordna en whiskyprovning hemma! 

Vad för whisky och hur många sorter ska ni prova? 

Innan du anordnar själva provningen är det en god idé att fundera ut vad för slags provning du vill genomföra. Vad för olika typer av whisky ska serveras, vill du att de ska vara från samma destilleri eller ska ni prova sorter från olika länder? 

Med whisky från samma destilleri har du whisky med olika åldersbeteckningar eller en rökig whisky som inte är åldersbestämd. Om du istället vill att ni provar whisky från olika länder har du en hel del att välja mellan. Du kan exempelvis ha med typisk skotsk whisky, amerikansk bourbon eller exklusiva whiskysorter för finsmakare.  

Vad behöver ni för tillbehör till provningen? 

När ni genomför provningen så kan du med fördel köpa in en hel del olika tillbehör och redskap som gör provningen mer genomförbar, roligare och smidig. Det går även att kombinera en whiskyprovning med en temafest eller en spelkväll för den som föredrar. 

Till att börja med kommer du behöva whiskyglas till provningen. Här finns det en hel del olika typer att välja mellan med allt ifrån helt runda glas, mer ovala glas eller glas med en smalare topp, beroende på den whiskysort ni ska prova.  

För att du ska kunna hälla upp rätt mängd whisky i varje glas behöver du ett drinkmått för att hälla upp de 2 centiliter som ska smakas. Glaslock kan även vara passande om ni ska prata emellanåt under provningen och vill hålla whiskyn skyddad. Att köpa in några whiskyböcker med olika sorter är även det fördelaktigt om ni vill ta reda på några roliga fakta om just den sort ni provar.  

Om du dessutom vill att whiskyn ska stå snyggt på det bord ni provar kan du köpa till en snygg whiskykanna, passande glasunderlägg och en bordsduk tillsammans med vattenglas som ni kan skölja ned whiskyn med. Glöm heller inte provningsprotokoll till varje deltagare.  

Kort checklista innan whiskyprovningen 

  • Ha rätt glas och mängd framme så provningen genomförs smidigt 
  • Se till att ni inte har stark parfym på er under provningen för att kunna hålla doftsinnet neutralt 
  • Se till att alltid ha helt rena glas att prova i, för att inte annan doft ska störa upplevelsen 
  • Både spottkoppar och vattenglas bör finnas nära till hands beroende på om ni vill spotta ut eller svälja whiskyn 

Hur genomför ni provningen?  

När ni har allt ni behöver till provningen är det dags att sätta igång själva provsmakandet av whiskyn. Vanligtvis häller man upp cirka 2 centiliter whisky i varje whiskyglas av den sort ni ska prova.  

Börja med att dofta på whiskyn precis ovanför glaskanten, men snurra inte på glaset som du ofta gör med vinglas. Detta då alkohollukten framhävs vid rörelse och du vill istället att whiskysortens doft ska komma fram. Titta även på färgen av whiskyn. Vad har drycken för färg? Här kan du gissa vad för slags fat den har lagrats på. 

Nu är det dags för själva smaktestet. Hur känns whiskyn i munnen och vad är den första smaken du känner när du smakar på den? Ett tips är att börja smaka på den lättaste whiskyn och sedan sakta gå mot de mer rökiga tonerna. Detta då det blir lättare att känna alla dofter och smaker korrekt.  

Om någon känner att whiskyn är för stark kan du hälla i några droppar vatten i glaset eller en whiskysten för att hålla drycken kall så att alla får en lika god upplevelse och hänger med i provningen. Glöm inte att ta fram ert provningsprotokoll för varje sort ni provar och skriv ned era upplevelser av whiskyn för att sedan jämföra varandras smak och tycke.  

Gör provningen till en lek 

Om ni vill göra någonting extra roligt inför whiskyprovningen och lägga till en liten twist som tar fram tävlingsmänniskan i er så kan ni göra provningen till en lek. Om ni är många som deltar kan ni dela upp er i två lag, alternativt att alla deltagare tävlar mot varandra. 

För varje whiskysort så får ni känna, dofta och smaka whiskyn och utifrån er smakupplevelse gissa er fram till antingen vad för whiskysort ni smakat på eller från vilket land ni gissar att den kommer ifrån. Detta gör att ni kan kombinera både provning och spel i ett! 

Denna lek förutsätter att ni alla har ett genuint whiskyintresse och har en erfarenhet av olika malt och sorter för att denna lek ska kunna genomföras rättvist. 

Slutligen 

Att ha whiskyprovning hemma är ett uppfinningsrikt sätt att umgås för sällskap som vill hitta på nya aktiviteter att göra under fester eller middagar. Här blandar ni både skratt, nyfikenhet och god dricka för en helkväll där ni umgås i en trygg miljö.

Vare sig ni väljer att hålla provningen neutral eller om ni istället vill göra provningen till ett tävlingsmoment kan vi garantera att det blir en kväll ni sent kommer glömma! 

Lämna en kommentar