5 tips till att ordna bästa Halloweenfesten! 🎃

Ordna bästa Halloweenfesten! – Bus eller godis? Halloween har idag blivit en stor favorit, även för oss här uppe i norr. Den amerikanska traditionen är dock för oss mest en anledning att spöka ut oss och bjuda in till fest. Men hur ordnar du den bästa Halloweenfesten och vad för utstyrsel och tillbehör är ett måste för en succé?

Vi har listat våra 5 bästa tips till en brakfest i Halloweentema!  

1. Halloweendräkt A och O för festen

Ska man ordna Halloween-fest så är det givet att man ska klä ut sig. Ju mer desto bättre. Det bästa är att det finns oändligt många halloweendräkter och här är det nästan endast fantasin som kan stoppa dig! Häxa, varulv, zombie eller varför inte din favoritkaraktär från en skräckfilm? Scream-masken är exempelvis ett outtröttligt val av mask för den som även gärna vill hålla sig anonym på festen. 

Även dräkter och masker i monstertema eller Dracula är ett roligt och populärt val av dräkt. Du kan självklart göra det så läskigt eller barnvänligt som du vill. Det är dock bra att du meddelar dina gäster på förhand ifall det kommer vara barn på festen, då en del utklädnader kan vara för realistiska och läskiga för de mindre gästerna.

Ska småttingarna vara med på festen kan du klä ut dem i liemannen kostym, till spöke eller varför inte en minizombie? 

2. Smink, accessoarer och fejkblod – pricken över i:et

Förutom en genomtänkt dräkt kan hälften av din utstyrsel fixas med hjälp av teatersmink och andra accessoarer i halloweentema. Vad sägs om fekjblod som du kan smeta i ansiktet eller på din dräkt, eller sminkset där du kan förvandla ditt ansikte till en döskalle?

Om du har tänkt vara vampyr kan ett par självlysande huggtänder göra susen.  Du kan även klistra fast horn i pannan eller stoppa in linser i ögonen i någon stark färg för att förhöja din maskeradutstyrsel något ytterligare. Ett tips är att lägga ner god tid på detta steg, då det kan förhöja hela din dräkt till något utöver det vanliga!

3. Monstergodis och snacks – något att sätta tänderna i

På en halloweenfest är det förväntat att du har ett ordentligt snacksbord där dina vampyrer och monster kan mätta sina hungriga magar och blodtörstiga munnar. Hur ska du tänka för att få en så pass bra blandning av sött och salt på bordet?

Även om du själv inte går en bus eller godis runda i området där du bor, så är Halloween rent av förknippat med massor av godis och dina gäster förväntar sig ett stort urval. Du kan blanda vanligt godis som choklad i halloweenmönster med exempelvis löständer och döskallar med både sura och salta klubbor som alternativ. Om du även hittar godis i krypmotiv som spindlar och andra otäcka insekter kan vi garantera en succé!

Har du lite extra tid över kan det bli ett högt uppskattat moment om du även bakar dina egna halloweenbakverk! Du kan exempelvis baka muffins i halloweenformar och dekorera dem med kakströssel i halloweenmix eller med sockerdekorationer i form av dödskallar. Har ni dessutom tänkt ta en massa bilder på festen kommer detta inslag göra sig superfint för objektivet.

4. Festbålen bör väljas med omsorg 

Bålen är även det ett otroligt viktigt inslag på en halloweenfest. Här kan du blanda flera olika slags bål i olika färger. Rött, lila och grönt är passande färger till temat. Du kommer även att behöva en passande skål att servera den spöklika drycken ur. Det finns en hel del skålar i olika storlekar och de som ser ut som pumpor och häxkittlar.

Dekorera även skålen och den tillhörande sleven med spindelnät för att matcha temat.

Tänk på att även servera alkoholfria alternativ för de som inte vill dricka under kvällen eller för barn som medverkar. 

5. Slå på stort med dekorationer 

Alla temafester behöver en god dos med dekorationer, men halloween är någonting alldeles extra. Här kan du förvandla hela ditt hem till ett spökhus! Det finns otroligt många olika tillbehör och bordsdekorationer som är passande för halloweentemat. En bandageliknande bordsduk med blodfläckar tillsammans med låtsasspindlar och spindelnät som placeras över bordet är en bra början.

Häng upp serpentiner i Halloweenmotiv i orange och svart tillsammans med ballonger med handavtryck i blod som skrämmer slag även på de allra tuffaste. Hängande skelett i dina fönster förhöjer också Halloweenkänslan. Och vad vore en Halloween-fest utan en rejäl rökmaskin? Imponera på dina gäster och bjud på någonting de sent kommer att glömma!

3 vanliga frågor om Halloween

🎃 Varför firar vi Halloween?

Halloween kommer från engelskans All Hallows Evening’ – alla döda själars afton och har från början sitt ursprung i Irland och några delar av Skottland. Högtiden fick dock sitt stora genomslag i USA då många irländska emigranter utvandrade dit under 1840-talet och tog med sig traditionen. Traditionen har därför en lång historia, men det var först under 1950-talet som Halloween blev en av de stora helgerna i USA med det välkända trick-or-treat inslaget. 

🎃 När på året infaller Halloween?

Enligt traditionen infaller Halloween alltid den 31 oktober årligen, även om vi i Sverige brukar tänja lite på detta och fira Halloween någon gång under allhelgonahelgen. I andra länder som exempelvis USA firas Halloween alltid precis på dagen, även när den infaller på en veckodag. 

🎃 När kom traditionen till Sverige?

I Sverige är Halloween ett modernt fenomen om man jämför med andra länder. Halloween började nämnas i våra svenska skolböcker och liknande under 1950-60 talet, men det var först i början av 1990-talet som man började lansera högtiden i Sverige på riktigt. Idag är halloweenfirandet mycket etablerat i Sverige och omsätter astronomiska summor årligen.

Slutligen

En del känner att det ibland kan bli för mycket spex med temafester, men det är ju trots allt bara Halloween en gång om året. More is more gäller verkligen när det kommer till Halloween. Sätt därför på dig din allra galnaste kostym och bjud in och utmana dina vänner till att komma med en ännu otäckare utstyrsel och dansa hela natten lång till era favoritlåtar!

Hoppas du har fått hjälp att ordna bästa halloweenfesten! Stort lycka till!

Läs mer:
Så kom Halloween till Sverige

Lämna en kommentar