Håll en ölprovning hemma för dina vänner!

Är du och dina vänner stora fan av öl? Då är en ölprovning hemma den perfekta aktiveten under helgen! Det finns väldigt många olika typer av ölsorter och under en ölprovning gäller det att titta, dofta och smaka.  

Att anordna en ölprovning hemma kräver en del planering och fundering. Här nedan kan du läsa om allt du behöver ha i åtanke för en ölprovning hemma för dina vänner! 

Välj ett tema för ölprovningen 

Idag finns det väldigt många olika ölsorter. När det kommer till ölprovning, är det en oskriven regel att dela upp dessa ölsorter i olika provningar. När du väljer tema för ölprovningen kan det därför vara extra roligt att välja en specifik ölsort att testa. Det är däremot inget måste och ett brett tema med flera ölsorter eller inte är helt upp till er.  

Fyra eller sex brukar vara perfekt lagom till en provning. För dig som bjuder över dina vänner på ölprovning, är det bra om du läser på en del om den ölsorten nu provar. Det gör det hela mycket roligare när du kan presentera vardera öl.  

Servera i öl i rätt ordning med rätt temperatur 

För att få din ölprovning att kännas så realistisk och proffsig som möjligt är det bra om du använder dig av ett uttänkt upplägg. När öl provas ska det alltid provas ifrån lättast till tyngst, billigast till dyrast och torrt till sött. Så ett konkret upplägg innan om vilken sort som testas först och sist är bra att räkna ut. Genom att prova i denna ordning får du nämligen den bästa smakupplevelsen.  

Någonting som även är mycket viktigt under en ölprovning är att ölet har rätt temperatur. Detta spelar stor roll för er smakupplevelse. Olika typer av öl har en viss temperatur där både smak och doft upplevs på bästa sätt. Kolla upp vilken temperatur som gäller för din ölsort så du och dina vänner får den bästa möjliga smakupplevelsen. Rätt temperatur brukar även stå på flaskan.  

Använd rätt glas under ölprovningen 

Vilka ölglas du använder under ölprovningen spelar stor roll. Rätt glas ger ölet rätt smakutveckling. Under expertprovningar används ISO-provningsglas men det är inte ett måste. Det viktigaste är att kupan på glaset är stort så ölet går att snurra. Det gör man för att fånga in ölets aroma.  

Ett annat bra alternativ är ett par ölglas som ser ut som vinglas. Det är även ett optimalt alternativ eftersom de har fot och därför värms drycken inte upp när du har händerna på kupan.  

Protokoll eller inte? 

Ett protokoll under en ölprovning är ett mycket bra alternativ. Genom att titta, dofta och smaka kommer du få en hel del intryck. Vid er summering och jämförelse i slutet på provningen kan det vara svårt att komma ihåg alla intryck om de inte skrivits ner.

Ett protokoll är då ett väldigt bra alternativ. Det är även någonting som får provningen att kännas seriösare och professionell. På protokollet kan du anteckna hur du upplever färgen, doften, smaken och skummet.  

En ölprovning i 3 steg 

När det väl är dags att prova ölsorterna så görs detta i tre steg. Ett tips är att ställa alla sorter i ordningen som de ska testas. Det lättaste först och avsluta med det tyngsta.  

1. Titta 

Det första som görs på en ölprovning för vardera sort är att titta på glaset. Här vinklar du glaset i cirka 45 grader gärna mot en vit duk, det går också bra med ett vitt papper. Här gäller det att analysera ölets utseende.

Titta och se om ölet är ljust eller mörkt? Kolla på bubblorna är de täta, stora? Är skummet tjockt eller tunt? Svaret på dessa frågor kan nämligen ge dig en hint om hur ölet kommer smaka och dofta.  

2. Dofta 

Under nästa steg i provningen kommer du få dofta. Denna del av provningen kan vara ganska svår då doften kan vara lite knepig att sätta ord på. Här finns det inga rätt eller fel. Tänk på de intrycken du får, alla har en personlig upplevelse.  

När du doftar stoppar du ner näsan i glaset och tar små sniffar. Vad får du för intryck? Är doften liten eller stor? Sedan är det dags att dofta igen. Då snurrar du runt ölet, vilket ger det syresättning som frigör aromerna. Dofta igen och skriv ned vilka dofter du känner. Det kan vara allt ifrån fruktigt eller kryddigt.  

3. Smaka 

Till sist är det dags att smaka på ölet. Då tar du en klunk öl och sköljer runt det i munnen för att få en så bra smakupplevelse som möjligt. Här finns det många frågor att ställa sig själv. Är ölet torrt eller sött? Är det lätt eller fylligt? Är eftersmaken kort eller lång? Anteckna gällande smaken.  

Jämför med dina vänner 

När ni gått igenom alla olika ölsorter är det dags för er att sammanfatta och jämföra. Det är här protokollet främst kommer stor hjälp. Här kan ni diskutera om vilket öl ni tycker är godast och varför det är så. Ni kan även diskutera hur vardera öl skiljer sig åt från de andra eller är det några som har något gemensamt?  

Under jämförelsen på slutet av provningen kommer ni märka hur åsikterna skiljer sig åt och att alla fått sig en egen upplevelse. Detta är någonting som kan diskuteras och diskuteras, ni har trots allt en del öl att gå igenom.  

Lämna en kommentar

Recipe Rating