Enkel festmat – Snabba rätter som imponerar! 

Har du bjudit över några nära och kära för en härlig måltid, men har både ont om tid och idéer på vad du kan laga? Varför krångla till det i onödan? Det finns massor av rätter, tilltugg och tillbehör som är enkla att vispa ihop och som inte heller kräver särskilt många ingredienser.  

I denna artikel ger vi dig tips på enkel festmat som gör att du kan imponera på dina gäster! 

Enkla förrätter 

För lite finare tillställningar eller festmåltider är det nästan garanterat att det i alla fall förväntas en förrätt. Här finns det många snabba recept som du enkelt kan slänga ihop precis innan de första gästerna förväntasatt anlända. De kräver även få köksverktyg och ingredienser, vilket gör dessa recept passande oavsett kunskaper eller kök. 

Bruschetta 

Denna italienska specialitet är en perfekt och enkel förrätt av flera anledningar. Dels kan du själv skräddarsy ingredienserna efter vad du har hemma, men du kan även anpassa den bruschetta som du serverar efter om det är några allergier eller dieter som behöver tas i åtanke. Bruschetta kan enkelt göras både glutenfri och vegansk och passar därför de flesta. 

Köp antingen något typ av surdegsbröd eller baguette som du tycker om. Rosta brödet i ugnen med olivolja och vitlök.

Dekorera därefter med färskhackad tomat, färsk basilika och kanske även en skiva prosciutto. Glöm inte att tänka på uppläggningen och ta gärna fram dina finare uppläggningsfat och skålar. 

Enkla huvudrätter 

Stjärnan under kvällen är såklart huvudrätten som du serverar. Ska det bjudas på fisk, fågel eller kanske någonting vegetariskt? Det finns enkla och mer festliga rätter inom samtliga av dessa kategorier. 

Fiskrätt 

En grillad laxbit i ugnen är en favorit för många. Detta är dessutom en rätt som är väldigt enkel att tillaga och som kan kombineras på flera olika sätt. Potatis i olika former och då särskilt kokt potatis passar perfekt tillsammans med en härlig och krämig citronsås. Addera även dill och de grönsaker som du har hemma. 

Kycklingrätt 

Även kyckling kan kombineras på flera olika sätt och passar utmärkt att servera båda på födelsedagsfester och på nyår. Varför inte exempelvis testa på baconinlindad kycklingfilé med hasselbackspotatis?

Både kyckling och potatis kan med fördel grillas på en och samma plåt i ugnen. Att ha rejält med ströbröd och ägg på potatisen ger ett litet extra krispigt täcke. 

Vegetarisk rätt 

Det är idag allt vanligare att folk väljer att äta mer grönt och det bästa tipset på enkel festmat som är vegetariskt (men som också kan göras veganskt) är någon form av grönsakspaj. Vad som gör denna rätt enkel är att både pajbotten och smeten kan förberedas dagen innan, för att pajen sedan snabbt ska kunna tillagas precis när dina gäster har anlänt. Inkludera vad du har hemma och servera med en fräsch sallad.  

Enkla tilltugg 

Innan, under eller efter huvudrätten kan det även vara trevligt att ha lite tilltugg nära till hands ifall dina gäster fortfarande är sugna på något att kombinera sitt vin med. Här finns det många olika val som du kan göra. 

Ostbricka är en klassiker 

I mitten av bordet kan du placera en klassisk ostbricka som är någonting som de flesta uppskattar. Här har du fria händer att addera de ostar, syltar och kex som du tycker passar den dryck som du har hemma. Vi rekommenderar en variation av ostar, till exempel en krämig brie eller en valnötsost för att lyxa till det lite extra. 

Att bjuda hem sina nära och kära är också högst personligt. För den rätta stämningen är det viktigt att du har dina gäster i åtanke och inkluderar din egen personlighet. Kanske kan du också skapa en trevlig spellista kvällen till ära och glöm inte att tända ljus eller ta fram annan stämningshöjande belysning. 

Lämna en kommentar