Drinkrecept med jultema – Fixa julens bästa drinkar!

Glögg som julens favoritdrink har länge legat i topp, men idag finns det så många fler inspirerande drinkrecept med jultema som du kan kombinera den traditionella glöggen med.

Vad sägs som pepparkaksflip, saffran sour eller glubbel? Blanda dina egna juldrinkar för nya traditioner och en mer smaksatt jul! 

Drinkar med jultema 

Att blanda juldrinkar är ett roligt och spännande sätt att upptäcka nya smaker till julbordet. Här kan du välja mellan varma och kryddiga juldrinkar till de mer läskande och fräscha.  

Några av julens mest karaktäristiska kryddor och frukter blandas till härliga juldrinkar som ni kan smutta på under julhelgen. Här har vi smaker som bland annat mint, äpple, kanel, tranbär och saffran som går jättebra ihop med spritsorter som vodka, rom och gin.  

Vilka ingredienser doftar extra mycket jul? 

Vanliga juldofter som gör att vi kommer i julstämning och som vi gärna kryddar mat och bakverk med kan vara allt ifrån pepparkaka, nejlika, saffran och kanel. Men visste du att du även kan addera dessa dofter och smaker till dina alkoholdrinkar?  

Att blanda distinkta smaker till dina drinkar kan både förhöja smaken och framhäva alkoholen du dricker. Glögg i all ära, men med nya jul-och vinterdrinkar till storhelgen kan du nu njuta av juldofter på ett helt nytt sätt.  

Välj rätt glas 

När du ordnar dina egna drinkar är det även viktigt att du har passande glas för drinken. Margaritadrinkar bör exempelvis serveras i passande margarita glas, medan en whisky-eller ginblandning gör sig bäst i runda längre glas för bättre smak och doft.  

När du gör dina egna drinkar finns det självklart inget måste, här kan du kombinera och testa dig fram för att se vilka drinkar som passar bäst för vilka glas. Du kan även gärna dekorera glasens kant med snöimitation av exempelvis kokosflingor eller matcha drinken med drinkparaply eller sugrör i rött eller grönt för en extra julkänsla.  

Drinkrecept med jultema 

Glubbel 

Ingredienser: 

  • ½ dl röd vinglögg  
  • 1 ½  dl cava 
  • en skiva apelsin 
  • en kanelstång 

1. Häll vinglögg i ett passande glas. Detta kan exempelvis vara ett champagneglas. 
2. Toppa drinken med mousserande vin. 
3. Dekorera sedan med både apelsin och kanelstång. 

Frost 

Ingredienser: 

  • 600-800 g is 
  • 1,2 dl ljus rom eller vodka 
  • 1,2 dl Bols Blue Curacao 
  • 1,2 dl kokosgrädde 
  • 2,4 dl ananasjuice 
  • sockerlag vit sirap kokosflingor till att frosta kanten med 

1. Doppa kanten av glaset i sockerlag eller vit sirap och sedan i kokosflingor. 
2. Lägg isen i en mixer och mixa. 
3. Häll i rom eller vodka, Bold Blue (Curacao), kokosgrädde och ananasjuice och mixa blandningen.
4. Häll sedan upp i glasen.

Pepparkaksflip 

Ingredienser: 

  • 5 cl Mörk rom 
  • 2,5 cl Pepparkakssockerlag 
  • 1 Ägg 
  • 2 stänk av Angostura Bitters 

1.Börja med att göra iordning sockerlagen. detta kan du med fördel ordna i förväg så att sockerlagen hinner ta upp ordentligt med smak.
2. Häll i rom, pepparkakssockerlag, ett helt ägg inklusive dess äggula och några stänk av Angostura Bitters i en shaker. 
3. Skaka ihop shakern ordentligt utan is för att kunna bygga upp en fluffig och krämig textur. 
4. Tillsätt sedan is och skaka drinken kall. 
5. Sila upp drinken i ett romglas och garnera med riven muskot. 

Saffran sour  

Ingredienser: 

  • 5 cl Bourbon whiskey, du kan även använda Gin istället för whiskey 
  • 3 cl Citronjuice 
  • 3 cl Saffranssockerlag 
  • 2 stänk Angostura Bitters 
  • 2 cl Äggvita 

1.Gör iordning saffranssockerlag.  
2. Häll sedan alla ingredienser i en shaker.
3. Skaka shakern ordentligt utan is för att slå in luft och dessutom få äggvitan att skumma sig.  
4. Fyll sedan shakern med is och skaka drinken kall. 
5. Sila upp i ett whiskey-eller ginglas beroende på vald alkohol. 
6. Garnera med exempelvis en torkad apelsin eller några droppar bitters.