Bästa Mokabryggaren 2023 – bäst kaffe till fikat!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Bialetti Moka Induction Mokabryggare2. Bialetti Mokabryggare3. Forever Miss Moka Prestige
Bialetti Moka Induction MokabryggareBialetti MokabryggareForever Miss Moka Prestige

Bästa Mokabryggaren – Älskar du kaffe, men har tröttnat på snabbkaffe eller espresso från kapslar? Då bör du överväga att skaffa dig en mokabryggare. Med en bra mokabryggare kan du få till en riktig god kopp kaffe. Att koka kaffe på en spisplatta ger en hemtrevlig känsla, men framför allt blir kaffet väldigt gott. För att hjälpa dig att hitta den bästa mokabryggaren har vi testat utbudet på den svenska marknaden och utsett tre vinnare. Längre ned hittar du också svar på vanliga frågor om mokabryggare.

Vilken mokabryggare är bäst i test?

Så genomfördes testet

Utbudet av mokabryggare är stort, men de flesta modellerna ser snarlika ut och priserna varierar inte särskilt mycket. Hur ska man som konsument veta vilken som är bäst? För att du enklare ska kunna hitta den bästa mokabryggaren har vi testat oss igenom utbudet och valt ut vinnare tre olika prisklasser; premium, mellan och budget. För att göra en rättvis prisjämförelse testade vi mokabryggare som rymmer 6 koppar, men de flesta märken erbjuder oftast även mindre och större varianter. Samtliga produkter i vårt bäst i test kommer från väletablerade svenska webbutiker.

För att kunna göra en rättvis jämförelse har vi bedömt produkterna utifrån följande kriterier:

 • Kvalitet
 • Användarvänlighet
 • Design & Material
 • Prisvärdhet
 • Kundbetyg
 • Olika storlekar

Topp 3 Bästa Mokabryggare

1. Bialetti Moka Induction Mokabryggare – Premium

Om du vill ha en estetiskt tilltalande mokabryggare som även fungerar på induktionshällar är Moka Induction från det italienska varumärket Bialetti det självklara valet. Varumärket grundades av Alfonso Bialetti och genomslaget kom 1933 när den ikoniska mokabryggaren Moka Express gavs ut. Den första modellen kallas ofta för världens första mokabryggare och sedan dess är Bialetti det självklara valet för många när de ska köpa mokabryggare.

Moka Induction är varumärkets lyxmodell. Med en klassisk och snygg design passar den de flesta kök. Tack vare den innovativa och unika kombinationen av stål, aluminium och silikon fungerar bryggaren på alla spisar. Till skillnad mot många andra modeller fungerar den här på induktionspisar. Överdelen är klassiskt formad aluminium med svart yta och nederdelen är av rostfritt stål. Resultatet är en klassisk bryggare med moderna inslag. Ett utmärkt exempel på hur Bialetti lyckas kombinerar innovation med vacker design. Den är så pass snygg att den gärna får stå framme på köksbänken.

Bryggare från Bialetti har länge varit en kundfavorit. Moka Induction är en efterlängtat produkt som är särskilt framtagen för det moderna köket. Den är mycket lätt att använda och finns även i flera olika storlekar. Det är den dyraste produkten i testet, men den är värd varenda krona. Allt du behöver göra är fylla på med ditt favorit kaffepulver och vatten, värma upp bryggaren på spisen och sedan njuta av ditt kaffe på italienskt vis.

Fördelar:

 • Fungerar på alla spisar, även induktionsspis
 • Innovativ och klassisk design
 • Lätt att använda
 • Rostfritt stål och aluminium

Nackdelar:

 • Kräver mest av din budget
 • Måste diskas för hand

2. Bialetti Mokabryggare – Mellan

Även i mellankategorin hittar du en mokabryggare från Italienska Bialetti. Det är inte så konstigt med tanke på att det är ett marknadsledande varumärke med många bra bryggare. Bialetti Mokabryggare är det självklara valet om du letar efter en klassisk mokabryggare som är både snygg och användarvänlig. Det här är Bialettis orginalmodell och det är få köksprodukter som har blivit så hyllade som denna.

Bryggaren är tillverkad i aluminium vilket gör att den har en mycket bra uppvärmningsförmåga. Materialet är dessutom slittåligt. Jämfört med premiumvinnaren i det här testet är den betydligt billigare. Det enda negativa är att den inte fungerar på induktionspisar. Den fungerar dock utan problem till gas-, el- och keramiska spisar.

Den har länge varit en storfavorit i italienska hem, men idag är det även många svenskars favorit. De många höga kundrecensioner är ett bevis på att bryggaren är både vacker att ha framme och lätt att använda. På bara några minuter har du kaffet klart och det är dessutom mycket enkelt att rengöra den efter användning.

En stor fördel med denna modell är att den finns i flera olika storlekar. Oavsett om du vill ha en bryggare för 1 eller 12 koppar så kan du välja denna klassiker från Bialetti. Om du vill ha en snygg, snabb och pålitlig mokabryggare för ett rimligt pris är det här ett utmärkt val!

Fördelar:

 • Kundfavorit
 • Finns i flera storlekar
 • Prisvärd
 • Brygger snabbt

Nackdelar:

 • Fungerar inte på induktionshäll

3. Forever Miss Moka Prestige – Budget

Om du vill ha ett något billigare mokabryggare utan att tumma för mycket på kvaliteten är Forever Miss Moka Prestige ett bra val. Det finns billigare varianter på marknaden, men testgruppen var överens om att Miss Moka är en värdig budgetvinnare.

Forever är ett italienskt varumärke som erbjuder funktionella köksprodukter. Miss Moka kombinerar den italienska designtraditionen med funktionalitet. Resultatet är en enkel, men snygg bryggare som är mycket lätt att använda att rengöra. Kaffet blir riktigt gott och den är så fin att den även passar på bjudningar.

Bryggaren är tillverkad helt i aluminium finns i flera olika storlekar så du kan välja den som passar dig bäst. Den fungerar dock inte på induktionshällar. Med andra ord påminner den mycket om vinnaren i mellanprisklassen. Den främsta skillnaden är att Miss Moka har en något enklare design och lägre pris.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Klassisk design
 • Lätt att rengöra
 • Många storlekar

Nackdelar:

 • Fungerar inte på induktionshäll

Vanliga frågor om mokabryggare

Utbudet av mokabryggare är stort, men är det inte helt lätt att välja. För att hjälpa dig att välja rätt produkt har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna och svaren om mokabryggare här.

Vad är en mokabryggare och hur använder jag den?

Mokabryggaren är en kaffekokare som används på spisen. Den består av tre delar som separerar kaffepulvret från vattnet med hjälp av ett filter. Fördelen är att du slipper sump i kaffet. Den nedersta delen är en vattenbehållare och den måste du fylla på med vatten varje gång du ska använda den. Mittendelen utgörs av ett filter med ett rör där vattenångan från vattenbehållaren transporteras. I filtret lägger du kaffepulvret. Vattenångan blandar kaffepulvret och fortsätter till den översta och sista delen i bryggaren där det färdiga kaffet samlas.

Du kan antingen använda färdigmalt kaffepulver eller mala kaffebönor själv. När vattnet kokat upp tar du av bryggaren och kaffet är redo att serveras. Kaffet påminner mycket om espresso och tillverkningsprocessen är mycket lik med skillnaden att en espressomaskin brygger under högre tryck. Läs alltid instruktionerna för den bryggare du införskaffar dig. Det är bland annat viktigt att inte täppa till ventilen eftersom det då kan skapas ett övertryck som kan leda till att bryggaren exploderar. Om du följer instruktionerna är det dock mycket enkelt att koka kaffe med en mokabryggare.

Spelar storleken någon roll?

Storleken spelar stor roll när du väljer mokabryggare. Till skillnad mot andra kaffebryggare kan du inte variera mängden vatten efter hur många koppar du vill brygga. Du måste alltså brygga antalet koppar som mokabryggaren är tillför. Det finns modeller som endast brygger en kopp och andra som brygger upp till 18 koppar. Om du vanligtvis dricker ditt kaffe ensam kan bryggare för 1-2 koppar vara ett bra val, men om du vill ha bjudningar hemma bör du välja en som kan brygga fler koppar. Mokabryggare med kapacitet för 4 eller 6 koppar är de populäraste storlekarna.

Vad ska jag tänka på när jag köper en mokabryggare?

 • Din spistyp – Mokabryggare ställs direkt på spisen och därför måste du alltid kontrollera att produkten fungerar på din typ av spis. Om du har en induktionsspis bör du vara särskilt uppmärksam.
 • Antalet koppar – Välj den storlek som passar dig bäst.
 • Design – Det finns både fula och snygga mokabryggare. Många gillar den klassiska designen, men det finns även varianter i andra former.

Lycka till med ditt kaffebryggande!

Länkar och referenser:

1. Bialetti Moka Induction Mokabryggare – Premium
2. Bialetti Mockabryggare – Mellan
3. Forever Miss Moka Prestige – Budget

Instruktionsvideo till Bialetti Moka Induction

Lämna en kommentar