Bästa Champagnesabel 2023 – Sabrera champagnen snyggast av alla!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bästa Champagnesabel – Att sabrera en flaska champagne är riktigt festligt och högtidligt. Oavsett om det är en nyårsfest, bröllop, födelsedagskalas eller en en romantisk middag så uppnås en härlig stämning bland gästerna. För att lyckas med sabreringen krävs en bra champagnesabel och rätt teknik. Därför har vi satt ihop en guide med de tre bästa champagnesablarna och en liten steg-för-steg-guide hur du bäst sabrerar champagne. Längre ned hittar du även svar på vanliga frågor samt tips på tillbehör som passar bra ihop med champagne.

Vilken Champagnesabel är bäst i test?

1. Laguiole En Aubrac Champagnesabel2. Georg Jensen Indulgence Champagnesabel3. Dorre Champagnesabel Salut med trähandtag
Laguiole En Aubrac ChampagnesabelGeorg Jensen Indulgence ChampagnesabelDorre Champagnesabel Salut med trähandtag

Så genomfördes testet

Det finns många bra varumärken och modeller att välja bland, men för att alla ska hitta en champagnesabel som passar deras budget har vi utsett vinnare olika prisklasser; premium, mellan och budget. Samtliga modeller i det här testet kommer från väletablerade svenska återförsäljare på nätet. För att utse den bästa sabeln har vi använt oss av följande kriterier:

 • Kvalitet
 • Användarvänlighet
 • Prisvärdhet
 • Kundbetyg
 • Design

Topp 3 Bästa Champagnesabel

1. Laguiole En Aubrac Champagnesabel – Premium

Om du vill ha det bästa av det bästa bör du välja den här fantastiska champagnesabel från lyxmärket Laguiole En Aubrac. Varje produkt i deras sortiment tillverkas för hand av skickliga hantverkare. Varje produkt får en unik ingraverad signatur där det även står i vilken av de 13 olika Laguiolefabrikerna som den tillverkats. Laguiole ligger i regionen Aveyron i sydvästra Frankrike och samtliga produkter från dem har livstidsgaranti.

Den här sabeln är ett mästerverk som gör det enkelt att sabrera chamapagneflaskan. Den har rätt balans och tyngd, vilket är avgörande för en lyckad sabrering. Den är lika användarvänlig som den är praktisk. Det 27 centimeter långa bladet är tillverkat i rostfritt stål. Sabelns totala längd är 42 centimeter med ett greppvänligt och elegant handtag i horn.

Om du vill ta festen till en ny nivå är det här den absolut bästa champagnesabeln som finns tillgänglig!

Fördelar:

 • Elegant
 • Högsta kvalitet med livstidsgaranti
 • Perfekt balans som gör den lätt att använda

Nackdelar:

 • Kräver en större budget

Du hittar produkten här.

2. Georg Jensen Indulgence Champagnesabel – Mellan

Indulgence Champagnesabel är en otroligt vacker produkt från Georg Jensen. Precis som andra produkter från det här danska varumärket andras denna sabel tidlös stil och elegans. Den här tillverkad helt i blankpolerat rostfritt stål och har en smakfull vågformad utformning.

Denna sabel är ett kvalitetshantverk som förenar skönhet och funktion. Den ser ut som en kniv, men faktum är att bladet inte är vasst. Istället handlar det om att använda rätt teknik och kraft när du sabrerar med den här. För bästa resultat bör du hålla champagneflaskan i 20 graders vinkel samtidigt som du låter baksidan av sabeln glida längs flaskan ned mot flaskhalsen.

Sabeln är 44 centimeter lång och 2,5 centimeter bred. Ett vackert designföremål som definitivt sätter guldkant på festen!

Fördelar:

 • Estetiskt vacker
 • Rostfritt stål
 • Inget vasst blad

Nackdelar:

 • Kan vara svår att förstå hur den ska användas första gången

Du hittar produkten här.

3. Dorre Champagnesabel Salut med trähandtag – Budget

Champagnesabeln Salut är en mycket prisvärd produkt som passar utmärkt för dig som vill prova på att sabrera champagne. Den kommer från det svenska varumärket Dorre som sedan starten 1963 erbjudet smakfulla produkter med funktion och kvalitet till ett bra pris.

Den här sabeln har ett bekvämt grepp som gör att du kan öppna din flaska bubbel på ett mycket högtidligt sätt. Bladet är tillverkat i rostfritt stål och handtaget är gjort av trä. Den totala längden är 42 centimeter. Det är en klassisk design som ser ut att kosta mer än vad den gör.

Den är inte lika stabil och balanserad som de två andra produkterna i detta test vilket gör det lite svårare att använda den. Det gäller att du är stadig på handen och använder rätt teknik för att flaskan ska sabreras rätt. Det är framför allt en bra sabel för dig som inte vill spendera för mycket pengar.

Fördelar:

 • Mycket prisvärd
 • Vackert trähandtag
 • Klassisk design

Nackdelar:

 • Något svår att använda

Du hittar produkten här.

Vanliga frågor om champagnesablar eller sabreringssablar

Det finns många olika sorters champagnesablar och priserna varierar stort. Om du inte har sabrerat champagne tidigare är det nästintill omöjligt att veta hur de olika modellerna och varumärkena skiljer sig åt. För att det lättare för dig att välja rätt har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svaren här.

Är en dyrare champagnesabel alltid bättre än en billigare?

En dyrare sabel är inte nödvändigtvis bättre, men generellt sätt håller den högre kvalitet än en billigare variant. Att sabrera champagne kräver precision och ett bra verktyg. En champagnesabel är ett hantverk där balans, grepp och tyngd måste stämma för att den ska vara lätt att använda. Det ställer även höga krav på att greppet och bladet ska vara bra. De dyrare modellerna har oftast bättre skärbland, bättre balans och ett bekvämare grepp vilket gör att det är lättare att sabrera med dem.

Vad bör jag tänka på när jag ska köpa en champagnesabel?

Utgå alltid från ditt behov och din budget. Om du ska sabrera champagne vid ett enstaka tillfälle, exempelvis på en studentfest eller en födelsedag, kan du satsa på ett vår budgetvinnare. Om du däremot planerar att ge bort sabeln i present eller om du vill använda den vid flera tillfällen rekommenderar vi att du satsar på en av de dyrare varianterna som håller längre.

Hur sabrerar man champagne?

Sabrering är en 200 år gammal metod som används för att öppna champagneflaskor. Sabrera kommer från det franska ordet sabre som betyder sabel. Det är faktiskt enklare än vad många tror. Följ nedanstående steg för en lyckad sabrering.

Steg 1: Placera dina gäster eller åskådare bakom dig. De ska inte stå framför eller vid sidan av flaskan.

Steg 2: Ta av all folie från flaskhalsen. Det är ett måste för att champagnesabeln ska kunna glida friktionsfritt.

Steg 3: Ta försiktigt av metallkorgen runt korken.

Steg 4: Greppa champagneflaskan och håll den i ett stadigt grepp så långt ned som möjligt, gärna i botten.

Steg 5: Placera sabeln mot flaskans mitt. Den ska ligga rakt mot flaskan med bladet vänt mot flaskans topp. Dra inte sabeln upp och ned längs flaskan eftersom det kan aktivera bubblorna vilket i värsta fall leder till att flaskan exploderar.

Steg 6: Dra champagnesabeln i en bestämd rörelse mot kanten av flaskan för att skilja korken från flaskhalsen. Dra igenom rörelsen och stanna inte vid flaskhalsen utan fortsätta tills du är förbi flaskan. Kom ihåg att inte ta inte i för hårt.

Steg 7: Servera drycken i glasen. Drick inte direkt från flaskan och kontrollera alltid det första glaset efter upphällning så att glassplitter inte kommit i.

Kan man sabrera andra drycker än champagne?

Ja, du kan sabrera andra mousserande viner och kolsyrad dryck vars flaska är utformad på samma sätt som champagneflaskan. Det måste vara en glasflaska som är försluten med kork.

Så här sabrerar du Champagne

Våra favorittillbehör till Champagnen

Sist men inte minst vill vi passa på och tipsa om goda tillbehör som passar perfekt ihop med detta lyxiga mousserande vin. Champagne är ett vin med hög fruktsyra och små bubblor vilket gör att drycken passar mycket bra ihop med många olika sorters tillbehör, exempelvis:

 • Kalixlöjrom. Sältan i löjromet passar bra ihop tillsammans med mineralerna i drycken. Servera gärna med gräddfil.
 • Potatischips. Syran i vinet balanserar fettet i chipsen vilket gör det till en utmärkt kombination.
 • Friterad mat, exempelvis räkor eller calamares.
 • Charkuterier. Passar perfekt med roséchampagne.
 • Vitmögelostar som Brie de Meaux och Brillat Savarin.

Tack för att du läst och vi hoppas att du hittar bästa champagnesabeln för dig! Lycka till med ditt köp!

Bästa sabreringssabeln enligt testet

1. Laguiole En Aubrac Champagnesabel – Premium
2. Georg Jensen Indulgence Champagnesabel – Mellan
3. Dorre Champagnesabel Salut med trähandtag – Budget

Lämna en kommentar