Att planera dryck inför festen

En stor del av många fester är olika sorters mat och dryck. Över en måltid av något slag kan människor mötas. Det sociala blir lättare och man har något utöver det sociala att fokusera på om det skulle behövas. Att planera mat inför en fest är för de flesta ganska enkelt. Man väljer ut vad som ska serveras, kanske utefter ett tema eller någon annan sorts röd tråd, beräknar hur mycket som behövs och ser därefter till att all den maten blir lagad. Att planera dryck inför en fest kan däremot vara något svårare. Det kräver lite större kunskaper och man bör ha en relativt genomtänkt plan. Här nedan följer några enkla tips som kan göra det något enklare.

Planera utifrån typ av fest

Det första steget är att fundera på vilken fest man ska ha. Kanske har man en fin födelsedagsmiddag med avancerad mat, där meningen inte är att de bjudna ska få i sig stora mängder alkohol. Kvalitet är att fokusera på snarare än kvalitet. Det kan också röra sig om en mer reguljär fest, där deltagarna dels kommer förtära dryck av ett finare slag (såsom vin) men kanske också kommer vilja ha andra sorter, så som någon nubbe samt fördrink.

Vilka deltagare som är med spelar också roll. Att erbjuda vatten och andra alkoholfria alternativ är alltid viktigt. Det kan finnas de i sällskapet som av olika anledningar inte dricker alkohol, på grund av till exempel nykterism eller graviditet. För att de inte ska känna sig besvärliga är det klokt att ha alkoholfritt som ett självklart alternativ. Speciellt viktigt är det om barn är närvarande. Då bör inställningen vara att alkoholen ska märkas av så lite som möjligt.

Planera utifrån maten

Det mesta vinet dricks i samband med olika maträtter. Det bör därför passa ihop med maten på ett bra sätt, som gör att smakerna harmonierar med varann. Genom att läsa på om olika smakkombinationer och sorters vin kan man resonera sig fram till vilka viner som är bäst att köpa. Man kan också ta hjälpa av Systembolagets experter.

Planera utifrån mängden deltagare

Genom att läsa på samt använda sin tidigare erfarenhet kan man komma fram till ungefär hur mycket dryck som behöver införskaffas. Alla gäster ska slippa känna sig oroade för att någonting skulle råka ta slut, men det är bra om vinet inte flödar helt fritt. Det är dock fortfarande bättre att köpa en flaska för mycket än för lite. Skulle något bli över kan man som värd dricka det vid ett annat tillfälle, eller lämna tillbaka det till systembolaget.

När ni bestämt vad som ska drickas kan ni använda denna dryckesplanerare från systembolaget

Läs också:

Planera 30 årsfesten

Lämna en kommentar