Anordna en middag med mordgåta hemma!  

Middag med mordgåta har blivit en otroligt populär aktivitet för vänner, familj och kollegor där ni som grupp får lösa mordmysterium under en middag. Det är vanligt att boka in sig på uppstyrda middagar med mordgåtor, men visste du att du kan anordna detta i ditt eget hem?

Vi listar allt du behöver för att anordna en middag med mordgåta hemma! 

När kan du anordna en mordgåta med middag? 

En mordgåta med middag går att anordna för egentligen vilken slags tillställning som helst. Du kan anordna detta vid exempelvis födelsedagsmiddagen, släktträffen eller som en temafest för dina vänner. Det är vanligt att boka in sig på mordgåta med middag på eventplatser som slott eller som företagsevent, men denna typ av aktivitet går alldeles utmärkt att även anordna i ditt eget hem.  

När du planerar en mordgåta med middag är det först en god idé att du vet hur många som du tänkt bjuda och hur stort antal som kommer på festen för att du ska kunna dela ut uppgifter till manuset. Det ger dig även en bra uppfattning om hur mycket mat, dryck och tillbehör du kommer behöva köpa in. När allt detta är klart kan du börja med manuset kvällen till ära. 

Manus till mordmiddagen 

Någonting av det viktigaste till er middag är att ordna ett bra manus till mordgåtan. Här kan den som är extra kreativ och ambitiös skriva ihop ett eget manus med passande roller för alla sina vänner. Detta är dock ett mycket omfattande jobb som även kan ta en hel del tid. Det finns därför färdiga manus du kan köpa på nätet speciellt anpassade för mordgåtor med middag i hemmet.  

Om du väljer att köpa ett manus kan du välja olika svårighetsgrader utefter smak och tycke och även de manus där ni får tillgång att improvisera en hel del. Du får även med en spelguide som du kan förhålla dig till under spelets gång. Med färdiga manus får du även tillgång till bevismaterial som kommer fram ett efter ett under kvällens gång och sedan även lösningen till mysteriet. 

När du valt ut ditt manus, skicka ut vilken roll dina olika gäster ska spela till varje person med bakgrundsfakta och hur de bör agera utefter den roll de fått. Välj gärna ut roller till dina vänner utefter deras personligheter och vilken roll de skulle passa bäst i. 

Förberedelser till festen 

När du har manus och roller uttänkta är det dags att börja köpa in rätt utrustning, tillbehör och dekorationer till festen. Om du vill att din mordmiddag ska utspela sig i en slottsmiljö med pampig inredning och levande ljus på borden för att sätta stämningen för kvällen, kan du med fördel fokusera kring själva bordet ni kommer sitta vid.   

Köp passande bordsdukar, ställ upp ljusstakar, servetter, glas och bestick och dekorera gärna hemmet med bland annat konfetti, ballonger och girlanger. Om du vill att middagen ska ha en kuslig känsla kan du köpa in låtsas spindelnät och leksaksspindlar och andra dekorationer till ett bortglömt slott.  

Välj ut passande mat som ska serveras, om du vill att det ska bli lite enklare vid servering kan du ordna upp ett bord med buffé där alla gäster kan ta sin egen mat innan de slår sig ned vid bordet. Se även till att alla gäster kommer till festen utklädda till den rollfigur som de ska spela för att göra mysteriet mer trovärdigt.

Det kan exempelvis vara klädsel från 1800-talet med peruker och ögonmasker, eller andra passande kostymer. 

Låt mordmysteriet börja! 

Då du står som värd eller värdinna för festen styr du upp middagen och mordmysteriet med hjälp av spelschemat och manuset som du har. Låt dina gäster spela ut allt vad de har när de är i sina karaktärer och tillåt gärna en del improvisering för att göra middagen extra rolig och underhållande.  

När ni delat ut alla bevismaterial och det är dags för upplösningen av själva mordet kan ni ha en klar samlingspunkt där alla gäster samlas och skriver ned vem de tror är mördaren. En motiverande punkt för middagen kan vara att ni i slutet har en prisutdelning för den som svarat rätt vem mördaren är och som då dessutom får gå hem med ett pris.  

Vi kan garantera att en middag med mordgåta hemma är en temafest som sent kommer glömmas av dina vänner, och vem vet, kanske blir det en årlig tradition för dig och dina vänner? 

Lämna en kommentar