Allt du behöver till en ost-och vinkväll!

För mörka kvällar eller somriga nätter är det en god idé att bjuda hem dina närmaste vänner för en mysig ost-och vinkväll. För att en ost och vinkväll ska skilja sig frän mängden är tillbehör och servering A och O, vilket även gör att det ser aptitligare ut.  

Vi listar allt du behöver till en ost-och vinkväll, för en lyckad kväll med unika smakupplevelser! 

Vad ska du bjuda på? 

Det första du behöver fundera på är vad du vill bjuda på under kvällen. Vanligtvis brukar man kombinera ostar, chark, frukter, marmelader, kex och andra tillbehör såsom oliver och små saltgurkor. Men detta är självklart någonting du bestämmer själv utifrån vad du och dina gäster tycker om att äta som tilltugg till vinet. 

Om ni är fler gäster kan det även vara en god idé att göra iordning flera ostbrickor där man kan plocka lite efter smak och tycke. Upplägget för dina ost och vinbrickor är minst lika viktigt som vad du väljer att bjuda på. Om du saknar inspiration kan du söka på inspirationsbilder för läckra upplägg och vad som passar för din bricka. 

Det är dessutom viktigt att du har en tanke bakom de viner du väljer för din ost-och vinkväll. Vill du bjuda på rött eller vitt, eller kanske både och? En del ostar gör sig bäst med vitt vin, medan andra framhäver den fylliga smaken i röda viner. Det kan därför vara smart att läsa på lite innan vilka tillbehör som passar vilka viner. 

Kombinera aktiviteter i samma tema 

Om ni vill kombinera några aktiviteter eller lekar för kvällen så är det ett utmärkt sätt att blanda skratt, lek, god dricka och passande tillbehör. För mysiga hemmakvällar finn det ett stort urval av olika sällskapsspel som ni kan underhålla er med under kvällen. En del tycker om drinklekar, medan andra föredrar frågesporter eller spel där ni delas in i lag för att tävla om titeln.  

Eftersom ni spenderar kvällen med att avnjuta goda viner kan det även vara en perfekt idé att kombinera er ost-och vinkväll med en vinprovning. Då kan ni med fördel hälla upp lite av de olika vinerna i glas och provsmaka de olika sorterna och se vilka tillbehör som passar med vad.

Om ni vill att det ska kännas som en riktig vinprovning kan ni även skriva ned era upplevelser och smaker i ett protokoll som ni kan gå igenom i slutet av provningen.  

Det viktigaste inför er ost-och vinkväll är dock att ni har rätt utrustning i form av brickor, glas och bestick. Här nedan listar vi tre favoriter som garanterat gör succé under er ost-och vinkväll! 

Dorre Oline Ostbricka 

Vad vore en ost och vinkväll utan den obligatoriska ostbrickan? Om du är ute efter en klassiskt elegant och robust ostbricka i trä så är Dorre Oline Ostbricka ett bra alternativ.

Denna ostbricka har en längd på 29 centimeter, vilket gör att du får plats med ett flertal olika ostar på en och samma bricka och brädans handtag har en smart hängare som gör att du kan hänga upp brickan när den inte används. 

Själva brickan är gjord av det exklusiva materialet akaciaträ som blir ett fint tillägg på det bord du väljer att servera dina ostar på.

Då denna ostbricka är designad att likna en skärbräda kan du naturligtvis även använda den till det också, samt som ett uppläggningsfat. En liten bonus som Dorre Oline bjuder på är att du får med tre matchande ostverktyg att servera dina ostar med!  

Iittala Essence Vinglas  

Dessa Essence vitvinglas från iittala är en klassiker när det kommer till kvalitativa vinglas. De är stilrena, enkla i sin design och otroligt fina att titta på. Designen på dessa vinglas är en av de stora anledningarna till att de är så populära och går hem hos publiken.

Glaset är tunt och har en hög fot som ger en krispig känsla när du dricker vitt vin ifrån dem.  

Vinglasen rymmer 33 centiliter vin och kommer i ett 4-pack perfekta att plocka fram när gästerna kommer. De är dessutom utmärkta att använda under vinprovningar då dess smalare design plockar fram smakerna i vinet på ett naturligt sätt och går även att kombinera med iittalas resterande sortiment av glas.  

Sagaform Nature vin/vattenkaraff Ekkork 

Att låta ditt vin stå och lufta är ett bra sätt att få fram alla aromer och smaker innan du avnjuter det. På en ost och vinkväll kan det därför vara ett gott alternativ till serveringen att låta vinet stå i en vacker vinkaraff.  

Denna Nature vin/vattenkaraff från Sagaform är en del i den populära serien Oval Oak med en snygg ekkork högst upp på karaffen. Formen på karaffen är oval, med en smal hals, vilket gör att den blir otroligt snygg på middagsbordet.  

 

Lämna en kommentar