Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

80-talsfest – Lyckas med din 80-talsfest!

Det är fortfarande långt till 2080 så en 80-talsfest är samma sak som en fest med tema från 1980-talet. Du kanske inte ens var född då detta årtionde gick av stapeln. Men trots detta är du väl insatt i vad 80 tals kläder och musik är.

Du behöver inte ha varit med när neon var det nya svarta för att vilja ställa till med 80 tals kalas. Det här är ju ett tema som inkluderar så mycket kul. Allt från förrätter som faktiskt är goda till musik som ingen kan sitta still till. Men hur gör du för att få rätt känsla på 80-talsfesten?

Här är din kompletta guide till att lyckas med din 80-talsfest! Vi börjar med maten…

Vad ska ni äta på en 80-talsfest?

Om det ska vara middagsfest är det viktigt att ha mat som är som tagen från 1985 eller kanske 1987. Det var år då hemmamiddagar normalt sett hade tre rätter. Bara det att du serverar tre rätter är alltså i tidens anda.

En passande meny kan vara:

Förrätt – Avokadohalvor med räk-röra eller varför inte krustader med räkor eller lax

Huvudrätt – Chili con carne eller kassler med ananas. Fläskfilé i olika variationer eller en Flygande Jakob.

Efterrätt – Frukt på burk med vispgrädde som serveras i ett glas. Bananasplit eller friterad banan är också helt rätt.

Innan, under och efter middagen ska det antagligen drickas drinkar. Kör på 1980-talets populäraste drinkar som till exempel:

 • Blå drinkar – Det var mycket poppis med denna färg på fördrinkarna.
 • Vit Zinfandel – En perfekt söt fördrink.
 • Pina Colada – Rom, Malibu, mjölk och ananasjuice blandas i en shaker.
 • San Fransisco – Det här är en söt drink med vodka som serveras i ett högt avlångt glas.
 • Isbjörn – En isbjörn blandas med vodka och blå curacao och är en mycket söt cocktail.
 • Sangria – En söt röd drink gjord på rött vin och med bubbelvatten.

När du ska blanda drinkar till festen är huvudsaken att tänka mycket sött, mycket färg och mycket frukt!

Glöm inte snacksen!

Ett 80 tals partaj är inte en äkta 80-talsfest utan snacksen. Ställ ut skålar med chips, ostbågar, salta pinnar och jordnötter. Glöm inte dippen till chipsen! Det bör också finnas skålas med skumgummigodisar av olika slag. Det här är sådant som ger 80-tals vibbar. Särskilt till de som var med då det begav sig.

Klädkod för 80-talsfesten

En 80-talsfest kräver givetvis rekvisita i form av 80 tals kläder. Kanske finns det plagg kvar hemma hos föräldrar och andra släktningar. Men kom ihåg att folk på 1980-talet inte klädde sig på fest som på vardagar.

Det är ganska vanligt att folk som blir bjudna på fest med 80-tals tema kommer i tubsockor, stentvättade jeans och t-shirts. Men det var ju inte festkläder på 80-talet! Därmed inte sagt att det inte går att köra på den här typen av kläder till festen.

Det kan absolut bli mycket roligt på en fest med kläder från 1980-talets vardag. Men då är det maskerad lite mer allmänt. Tänk på att understryka i din inbjudan om det ska vara festkläder eller bara rent generellt 80 tals kläder.

Vad ska du ha på dig?

Det härliga med 80-talet är att det egentligen inte är så svårt att ta på sig något som påminner om det. Om du bara kombinerar lite neonfärger, låter axlar synas, kombinerar plagg som inte alls hör ihop och sätter upp håret i en slarvig tofs är du på god väg.

Några riktigt bra accessoarer är:

 • Benvärmare
 • Nätstrumpor
 • Väldigt höga klackar
 • Handväska i gräll färg
 • Clipsörhängen av plast
 • Våfflat hår
 • Vantar med avklippta fingrar
 • Stora plastarmband

Var kan du hitta 80-talskläder?

Du kan finna kläderna från 1980-talet i folks privata gömmor. Fråga vänner och familj. Du kan också ta en titt i second hand butiker. Där kan det finnas toppar som hänger ner över axlar, klänningar med en massa paljetter, volangkjolar och smycken från 80-talet.

Om du inte hittar något vettigt kan du ta en titt på dina egna träningskläder. Det var väldigt populärt att gå i träningskläder på 1980-talet. En baddräkt över ett par tajts är redan en bra bit på väg. Kör på en kortare volangkjol till detta och lite glitter i ansiktet så är det 80-talsfest!

Musiken på din 80-talsfest

Vad ska du spela för musik på din 80-tals fest? Det finns mycket att välja från men framför allt bör du spela låtarna som folk börjar dansa till. Och fuska inte. Det finns en massa remixversioner av 1980-talets hits men det är inte samma sak som originalen.

Här är några helt uppenbara val som du inte får missa:

 • Aha – Take on me
 • Wham! – Wake me up before you go (go)
 • Whitney Houston – I wanna dance with somebody
 • Rick Astley – Never gonna give you up
 • Cyndi Lauper – Girls just wanna have fun

Om du söker på Spotify efter en bra lista med 1980-tals hits kommer du att hitta de bästa låtarna till 80-talsfesten. Sedan kan du bygga en egen med en bra blandning av danslåtar och tryckare. Just det, på 1980-talet dansades det alltid tryckare på discon så det är något som måste vara med på din 1980-tals fest!

Dekorationer som tar oss tillbaka i tiden

För att festen ska kännas som äkta 1980-tal är det viktigt med dekorationer i rätt tidsanda. Här kan du göra en hel del för att få folk att haja till. Du kan till exempel lägga ut rubikskuber på borden. Häng upp ballonger i neonfärger och använd kassettband som placeringskort. Självlysande saker är också riktigt passande.

Girlanger, glitter och ballonger bör alla gå i neonfärger eller åtminstone i mycket starka färger som rött och blått. Det kan också vara en fin effekt att kasta en massa färgkonfetti på golvet. Det passar bra som 80-talsfest dekoration.

80-talsfest tips

Vad folk ska ha på sig i form av 80-talsfest kläder får de fixa själva. Men när du som ordnar med 80-talsfest pysslar med meny och dekorationer får du inte glömma bort det där med lekar. På en fest med 80 tals tema kan det vara roligt med en tipsrunda som har frågor om detta årtionde.

En sådan tipsrunda kan ha frågor om musik, citat från filmer och frågor om saker som hände i Sverige under 1980-talet. Om gästerna är en blandning av folk som var med 1980–1989 och folk som inte ens var påtänkta då Michael Jackson moonwalkade är det klokt med blandad svårighetsgrad.

Dessutom kan du se till att para ihop olika åldrar för tipsrundan. Då blir det både enklare och roligare att klara av den.

10 frågor och svar om 80-talsfesten

Här är några vanliga frågor och svar om 80-talsfester som kan hjälpa dig att lyckas med ditt party.

1. Vad måste vara med på en 80-talsfest?

Det finns inga måsten när det ska festas. Men om du frågar experter kommer de att nämna saker som:

 • Plastiga pärlhalsband
 • Neonarmband
 • Tubsockor
 • Guns n Roses t-shirts
 • Läderarmband med nitar

Det här är sådant som du kan ha med på festen för att ge till de som kanske inte riktigt lyckades med sina 80 tals kläder.

2. Jag är bjuden på 80-talsfest, måste jag klä ut mig?

Återigen, verklig fest innebär inga måsten men det är klart att det kan vara kul att komma utklädd när det uppmanas till detta. Om du har svårt att hitta kläder kan du försöka med en enda accessoar. Du kan till exempel köra på ett par stora solglasögon i en gräll färg eller kanske ett par gigantiska örhängen av plast. Fluffa upp luggen med hårspray sätt upp en tofs och så är du klar!

3. Vad kan jag baka med 80-tals tema?

Om du vill göra egna kakor för festen kan du göra Pacman cookies. Det är inte alls svårt. De formas som den lilla gubben i spelet. Skär ut en triangel från kakan så har du munnen. Lägg till ett öga som är en blå chokladlins så får du ännu mer 80-tals feeling på kakan.

4. Varför är 1980-talet fortfarande så populärt som festtema?

Det finns flera anledningar. En är givetvis att musiken var så cool och fortfarande får folk att börja dansa eller bara sjunga med. Dessutom är det många som tycker att det är underbart med alla färger och kombinationerna av dessa på ett fritt sätt.

5. Vad var populärt på 1980-talet?

Mycket var populärt åren 1980–1990. Men om vi ska rangordna de främsta bitarna inom mode kan vi säga:

 • Stort burrigt hår
 • Spandex
 • Hål på byxorna vid knäna
 • Benvärmare
 • Byxor med hög midja
 • Neonfärger
 • Näthandskar

Det här är punkter som du kan använda dig av då du vill ha 80 tals kläder för 80-talsfesten.

6. Vad ska en man ta på sig på 80-talsfesten?

Om du vill känna dig rätt som man på en fest med 80 tals tema kan du välja att komma i jeans med en jeansjacka i samma färg och stil. En löst sittande t-shirt eller skjorta är också ett bra val. Fluffa upp håret och kör på läderarmband precis som Morten Harket från Aha. Läderjacka eller bombarjacka kan också passa bra.

7. Vilka skor hade man på 80-talet?

Du kan välja Converse, pumps, mockasiner eller kanske ett par vita Reebook gymnastikskor. Om du inte har något som passar perfekt kan du alltid dra ner ett par benvärmare långt över skon för att den inte ska synas så mycket.

8. Var kan jag köpa 80-tals kläder till festen?

Besök second hand butiker. Där kan det finnas kläder från 1980-talet. Du kan också beställa accessoarer och kläder online.

9. Hur sminkar jag en 80-tals sminkning?

Mycket färg och så onaturligt mycket smink. Blå ögonskugga och rosa läppstift. Glitter är också passande.

 10. Vilken svensk musik spelades på 1980-talet?

Carola, Herreys, Lili & Sussi, Ratata, Orup, Vikingarna, Magnus Uggla och Niklas Strömstedt.

8 spännande fakta om 1980-talet

Här är några spännande fakta om 1980-talet som kan hjälpa dig med din tipsrunda till festen…

1. Diana och Charles gifte sig

Idag är deras barn med på nyheterna med jämna mellanrum. Men årets stora händelse 1981 var Diana och Charles bröllop. Mer än en miljard människor från världens alla hörn följde bröllopet på tv.

2. Säkerhetsbälte också i baksätet

Den första juli 1986 blev det lag i Sverige på att ha säkerhetsbälte även i baksätet. 1988 kom det en lag till som beskrev hur barn ska ha bilbälte på sig.

3. MTV lanserades

Kanalen är en självklarhet för många. Det hela började den första augusti 1981. Då sände MTV sitt allra första program.

4. Kålungar

De hette Cabbage Patch på engelska och var otroligt populära bland barn på 1980-talet. Så pass att det i USA blev bråk mellan föräldrar som ville köpa de sista exemplaren som fanns i butikerna. Det hela ledde till att en massa piratkopior kom ut på marknaden år 1984.

5. Kabel-tv

Under 1980-talet var det två kanaler som gällde i Sverige. De kom från Sveriges Radio och Sveriges Television. Monopolet bröts när kabel-tv kom år 1983 med en massa kanaler att välja från.

6. Kungen av pop

Det var under 1980-talet som Michael Jackson blev riktigt stor. Han ses fortfarande, trots att han har gått bort, som kungen av pop.

7. Game Boy lanseras

Nintendo släppte sin första Game Boy i Japan i april 1989.

8. CD-skivan

År 1982 blev det möjligt att som vanlig konsument börja köpa CD-skivor. Det var nämligen då som Sony släppte sin CD-spelare för helt vanliga användare.

Läs också:
Planera halloweenfest
Planera 20-talsfest

Lämna en kommentar