8 tips för en lyckad kräftskiva!

Kräftskivan är en solklar svensk tradition. Och vad passar egentligen bättre nu när sommaren börjat lida mot sitt slut och hösten börjat kika runt hörnet? Men hur arrangerar man en lyckad kräftskiva egentligen?

Oavsett vad man tycker om kräftor, så är det ändå en perfekt tidpunkt att mötas och umgås, för vad är ändå härligare än att sitta och mysa en ljummen sensommarkväll i gott sällskap?

Kanske gör du dig redo för att arrangera din första kräftskiva, eller kanske har du redan ett par skivor under bältet. Här har vi samlat de bästa tipsen för att arrangera en lyckad kräftskiva!

1. Ingen lyckad kräftskiva utan kräftor!

Om du använder frysta kräftor, se till att ge dem gott om tid att tina tills festen. Helst cirka 2 dygn i kylskåp. Ett mindre bra men acceptabelt alternativ är att tina dem under 12 timmar i rumstemperatur. Däremot bör du undvika att tina dem i ugn eller micro, då det lätt kan förstöra smaken.

När de har tinat så kan det vara en bra idé att sila bort och byta ut deras lag. Du lagar lätt en ny lag genom att koka 2,5 l vatten, 1/2 dl salt, en flaska lättöl, två sockerbitar och en liter sammanpressade dillkronor. Detta ger en lag till 1 liter kräftor. Låt den koka i cirka 5 minuter och låt den sedan svalna innan du häller den nya lagen över kräftorna. Låt stå i minst 2 timmar innan servering.

Då skaldjur är väldigt känsliga och framförallt i kombination med den svala lagen. Undvik därför att pilla på dem med fingrarna i onödan. Använd tång istället, det kommer både din egen och dina gästers magar att tacka dig för.

Med detta i åtanke, servera också hellre kräftorna i omgångar istället för att ställa fram alla på en och samma gång. Då kan du också lättare spara kräftorna om det skulle bli några över istället för att behöva slänga dem.

2. Satsa på färgglatt

Kräftorna själva har ju en sån stark och fin röd färg. Varför inte satsa på färg bland dekorationerna också? Både svart och vitt är ger en härlig kontrast mot det röda, men även gult, grönt och orange gör sig fint.

Gör dina egna lyktor eller köp ett par fina lyktor, girlanger och hängdekorer att pynta med. Nu när mörkret börjar falla snabbare, så satsa också på att dekorera med tända ljus både på bordet och runt omkring för att få en härlig stämning. Värmeljus i små glasburkar är både mysigt samtidigt som det minskar brandrisken.

Ingen lyckad kräftskiva är komplett utan hattar! Det kan kännas lite fånigt men det ju ändå tradition, och ibland kan det vara skönt att få bryta av mot den tråkiga vardagen och kunna skratta åt sig själv lite. Vare sig du gör dem själv eller om du köper färdiga hattar så finns det en hel del att välja på. Varför inte matcha dem till haklapparna?

3. Lägg undan finduken för en annan dag

Nackdelen med att äta kräftor skulle väl vara att det har en förmåga att bli ganska kladdigt. För att inte tala om att eventuella bordsdukar och liknande lätt suger åt sig av eventuellt spill och börjar lukta.

Med det i åtanke så kan det vara en bättre idé att lägga undan finduken och istället duka på ett vitt lakan eller liknande istället som du inte är lika rädd om. Sedan när festen är över så är det bara att dra den av bordet och slänga i tvättmaskinen på hög temperatur.

En annan idé är också att använda en engångsduk eller en plastduk som är enkel att torka av.

4. Servetter, papperstallrikar och plastpåsar

Utöver lukten så är det heller inte så attraktivt med en massa kräftskal överallt. Se därför till att sätta upp ett system för att städa bort dem med jämna mellanrum. Ett tips kan vara att använda mindre plastpåsar som du rullar upp till små skålar som gästerna kan slänga skalen i. Sedan kan du samla ihop påsarna och ersätta dem med nya med jämna mellanrum. Släng de använda påsarna i en större sopsäck.

Se också till att alla gäster har tillgång till handdukar eller gott om servetter och våtservetter som de kan torka av sina händer på emellanåt.

För att underlätta städningen så är det också en bra idé att använda sig av papperstallrikaroch engångsglas som lätt kan slängas bort vid kvällens slut. Det sista man vill tänka på när sista gästen gått hem är att behöva städa upp allt.

Då är det genast mycket lättare att bara slänga allt direkt istället för att ställa sig och börja diska mitt i natten. På samma gång så slipper du också risken med förstörda glas och tallrikar om en gäst har råkat ta en snaps för mycket.

5. Mat och dryck

Just kräftor är väl kanske inte den mest mättande maten man kan äta. Därför är det alltid en bra idé att kombinera dem med annat gott också. Detta också för att även de som inte gillar kräftor ska ha något gott att äta.

Bröd och ost har en given plats på en lyckad kräftskiva. Varför inte en god västerbottenspaj, med eller utan svamp och räkor? Även en god potatissallad eller färskpotatis är gott till kräftor. De hjälper dessutom till att fylla magen så man klarar av alla kvällens snapsar.

Glöm heller inte att servera alkoholfria alternativ till de som inte kan eller vill ha alkohol. Ett tips är att fylla en hink eller tät låda med is och vatten och lägga i dryckerna där så kan gästerna servera sig själva allt eftersom.

Har hinken eller lådan dessutom handtag så är det en bra idé att knyta fast enkapsylöppnare där, då de, som vi alla vet, har en förmåga att få ben och tassa iväg annars…

6. Glöm inte bort efterrätten!

Efter att man har stoppat i sig en massa kräftor en hel kväll så kanske man inte har lust att äta något mer. Men visste du att det faktiskt är vetenskapligt bevisat (kanske) att det alltid finns extra rum för dessert? Oavsett om du tror mig eller inte så kan vi nog alla erkänna att det är svårt att stå emot när något sött erbjuds.

Varför inte lite god glass med tillbehör eller en smarrig pavlova för att avsluta kvällen? Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

7. Underhållning!

Det lättaste sättet för en lyckad kräftskiva är att ta det lugnt och ha kul tillsammans med dina gäster. Innan du vet ordet av så har senhösten och vintern slagit till och då är det knappast någon som vill sitta utomhus om kvällarna längre.

Om vädret tillåter, varför inte spela kubb eller arrangera några tävlingar, så som stafett, utomhus? Bara fantasin sätter gränserna. Men se till att detta då är lekar som alla gäster har möjlighet att delta i så att ingen blir utanför. Här kommer 5 roliga utomhusspel du inte vill missa!

Eller varför inte sätta på någon bra spellista på Spotify och dansa hela natten lång?

Sedan får vi ju så klart inte glömma snapsvisorna heller. Du hittar klassikerna här, eller varför inte prova några nya snapsvisor med kräfttema som du hittar härFärdiga sånghäften för kräftskivan hittar du här.

8. Städa!

Det är som sagt kanske inte det roligaste att ställa sig och börja städa när alla gästerna har gått och sängen börjar kalla på dig. Men tro mig när jag säger att du inte vill spara städningen till nästa morgon.

Var kräftskivan dessutom utomhus så finns det en risk att det kommer dra till sig en massa djur om du inte städar bort det direkt. Plocka bort alla skal och släng allt som ska slängas direkt så de inte börjar lukta. Släng duken i tvättmaskinen på hög temperatur. Om du inte använde engångstallrikar så skölj åtminstone av det värsta innan du går och lägger dig.

Oavsett hur man känner för kräftor så är kräftskivan det perfekta tillfället att umgås och njuta av det sista veckorna av sommaren innan skola och jobb drar igång igen. Dessutom är det en bra ursäkt att få vara lite fånig och kunna skratta åt sig själv för omväxlings skull. Man behöver ju inte vara så seriös hela tiden.


Ät gott och njut!

Inlägget publicerades först på sånghäfte.se

Lämna en kommentar