7 tips för bästa Halloweenfesten!

Allas favorittid är äntligen runt hörnet! Julafton? Nej, Halloween så klart! Gammal som ung, det finns få tider som får blodet att pumpa såhär! Ja, det skulle väl kanske vara julafton då, men det sparar vi till en annan gång. Och när det är dags för Halloween så är det självklart också dags för den bästa Halloween-festen i grannskapet!

Även fast vi i Sverige har firat Alla Helgons dag i många år så är Halloween trots allt fortfarande något väldigt nytt här uppe i norr. Kanske mest inspirerat från USA, så är det något som börjat få ganska bra fotfäste över hela världen, och även här hos oss. Hur firar man Halloween då?

Ska man behöva klä upp sig som Shrek och ta en sväng runt kvarteret i jakt på godis, eller ska man stanna hemma? Varför inte arrangera en kul fest? Men hur arrangerar man den bästa Halloween-festen då? Läs vidare för våra bästa tips!

Ska man ha ett tema eller ej?

Ska man ha Halloween-fest så är det nästan givet att man ska klä ut sig. Så är det bara. Sedan finns det ju alltid den där lata gästen som gör minsta möjliga ansträngning och bara slänger på sig en peruk och en t-shirt och hoppas på det bästa. Du vet den där personen som alla tittar lite snett på sådär. Ja, var inte den personen i år!

Ett bra sätt att uppmuntra dina gäster att lägga lite ansträngning på sin utklädnad kan vara att bestämma ett tema på förväg. Detta är ju så klart lättare om festen endast består av kompisgänget, men det finns inget som säger att det inte funkar lika bra även om halva kvarteret dyker upp. När du väljer tema så kan det vara bra att välja något som alla kan relatera till. Detta framförallt om du har gäster i många olika åldrar. Till exempel kanske ett The Shining-tema verkar toppen, tills din 5-åriga brorsdotter kommer och frågar vad en “Shining” är för något… Ja, du förstår!

Monstertema är ett kul och populärt val som dessutom lämnar utrymme för tolkning. Du kan göra det så läskigt eller barnvänligt som du vill. Andra kul teman är mordmysterium, ett galet vetenskapslabb eller varför inte goth eller Harry Potter? Vuxna gäster uppskattar även teman som kultfilmer där man får klä ut sig till favoritkaraktärer.

Har du idétorka eller vill komma undan billigt och smart med din Halloween-kostym, ja kika här får de bästa Halloween-utklädnaderna!

Även monster och vampyrer behöver något att äta!

Spöken kanske klarar sig utan, men resten av dina gäster vill nog gärna ha något att sätta tänderna i under kvällens gång – kanske mormors löständerkommer väl till pass. Visst kan du slå två flugor i en smäll och offra svärmor, men precis som med andra fester så är det en bra idé att erbjuda alternativ.

Den bästa Halloween-festen har gott om godis och snacks. Även om man inte går en Trick or Treat-runda runt kvarteret innan, så är det inte Halloween utan en skål med godis… eller tio. Lyckligtvis finns det även här gott om alternativ, oavsett om du är en gör-det-själv:are eller om du föredrar att köpa från affären. En lätt knapptryckning på Google eller Pinterest ger dig mer idéer och recept än vad du vill ha. Här finns allt från enklare cupcakes till mer avancerade tilltugg.

Glöm inte riktigt otäckt Halloween godis

Det här är tiden på året då det är socialt acceptabelt att äta avhuggna fingrar och tarantellor, så då får man göra det. Finns det någon ursäkt att inte göra det? Nej, just det. Och känns det oaptitligt att smaska på en kackerlacka så kom ihåg vad mamma brukade säga; det finns svältande barn i Afrika som mer än gärna skulle äta det där.

Är matlagning och bakning inte din grej, så köp hellre godis att bjuda på. Halloween-utbudet är ju trots allt enormt, vare sig du är ute efter marshmallowshallonskallargodismixer eller till och med Satans tå – perfekt för den med fot-fetisch.

Något att skölja ner maten med!

Även vampyrer tröttnar på blod förr eller senare och börjar längta efter något annat att dricka. Även här kan en snabb Google-sökning ge dig massor av recept på spökiga drinkar och bål att bjuda dina gäster på. Oavsett om barn är närvarande eller om det bara är en vuxenfest, så kom ihåg att servera alkoholfria alternativ både för den som inte vill ha eller den som fått lite för mycket.

Behövs något att servera drycken ur? Bäst användning får du av en häxkittel! Passar också perfekt för att använda för alla magiska ritualer och förbannelser under resten av året.

En ursäkt att strunta i att städa i några veckor?

Dekorationer! Om du har valt att ha ett tema så är det bara att fortsätta med det temat i dekorationerna också. Med det sagt så är det ju trots allt Halloween. Så även om du har valt ett My Little Pony-tema så är det ändå en bra idé att slänga in några spindelnät lite här och där också.

Är du en sådan som har slarvat bort städredskapen för länge sedan? Då har du den delen redan klappad och klar och kan fokusera mer på detaljerna. Är du däremot sådan faktiskt städar med jämna mellanrum så får du fake it ’til you make it med låtsasspindelnät istället. Släng in några spindlar också för extra effekt.

Har du inte nog med husdjur så slå på stort och investera i en fladdermus också! Man lever ju trots allt bara en gång! Eller ja, det beror väl kanske på antalet zombies och vampyrer som man umgås med…

Detaljer för extra spökstämning

Har du inte nog med skelett i garderoben så skulle jag rekommendera att köpa till ett spöke också. Med rätt placering så kan du använda det som inbrottsskydd under resten av året.

Och vad vore en Halloween-fest utan en rökmaskin? Inte den bästa Halloween-festen i kvarteret i alla fall!

Musik

Även här kan du välja att följa ditt tema, om du har ett. Samtidigt finns det ju vissa Halloween-klassiker som har en självklar plats på alla Halloween-fester. Den bästa Halloween-festen spelar garanterat Michael Jacksons “Thriller” eller “This is Halloween” från “Nightmare before Christmas” åtminstone någon gång under kvällens gång. Det är faktiskt lag på det… kanske.

Utöver det så är det faktiskt upp till dig hur långt du vill pusha själva Halloween-temat. Vissa kan tycka att det finns en gräns där det blir för mycket, men det är ju trots allt bara Halloween en gång om året.

Och glöm inte…

På Halloween kan du ju faktiskt göra lite som du själv vill. Man behöver ju faktiskt inte vara så seriös hela tiden. Så på med kostymen och bjud in spindlarna från källaren och ha kul!Den bästa Halloween-festen är den man kommer ihåg länge. Satsa på rätt sällskap, bra musik och gott tilltugg så har du den saken säkrad.

Den här artikeln publicerades första gången hos sånghäfte.se

Läs också:
Planera 80-talsfest

Lämna en kommentar