7 detaljer du behöver för bästa studentfesten

Studenten är kanske en av de viktigaste dagarna i de flestas liv. Och det är absolut en dag som många har spenderat många år med att se fram emot. Äntligen är 12 år av skola över och det är dags att ta det stora steget ut i vuxenvärlden. För en del innebär det att man beger sig ut i arbetslivet. Andra kanske tar ett sabbatsår och reser. Och vissa återvänder till skolbänken i några år till. Oavsett vilket så måste ju studenten ändå markeras med en ordentlig studentfest! 

Som förälder så är chansen stor att ansvaret för denna studentfest ligger just på dina axlar. Men oroa dig inte, att ordna en kul studentfest behöver faktiskt inte vara så krångligt! 

1. Skicka ut inbjudningarna i god tid 

Ingen studentfest utan gäster, eller hur? Se därför till att skicka ut inbjudningarna i så god tid i förväg, helst åtminstone en månad i förväg, men även tidigare än så kan vara en bra idé. 

Utöver att skriva ner info om när och var festen äger rum så kan det också vara en bra idé att be gästerna redan nu att meddela om de har några allergier eller speciella dieter som du bör ta hänsyn till när du planerar maten för festen. Förutom att veta på ett ungefär hur många som dyker upp, så kommer detta självklart att underlätta enormt när du planerar festens meny. 

Inbjudningskort Studenten Ballonggirlang Studenten Konfettikanon Studenten – 28 cm
Inbjudningskort Studenten Ballonggirlang Studenten Konfettikanon Studenten – 28 cm

2. Beställ studentmössan 

Kanske den mest självklara symbolen på studenten är den klassiska studentmössan. Vissa klasser brukar gå samman och beställa deras mössor tillsammans och kan på så sätt spara en slant. Andra väljer istället att själva beställa sin studentmössa och det finns mycket att välja på. Du kan välja klassikerna eller så kan du designa din egen studentmössa. Det sistnämnda brukar kosta några slantar extra, men å andra sidan så tar man bara studenten en gång i livet, eller hur? 

För att garantera att ni hinner få studentmössan i tid så är det en bra idé att beställa även den så tidigt som möjligt och gärna minst ett halvår i förväg. 

Bonustips

Ett extra tips är att köpa en enklare studentmössa att använda på alla studentfesterna, då vi vet hur det kan gå till då. De finns från 49 kr hos t.ex. Partykungen och Partyhallen

3. Ordna med flak 

Utöver själva studentmössan så kan vi nog alla hålla med om att studentflaket är en annan sak som hör varje studentfirande till. Även här lönar det sig att vara ute i god tid, och minst ett halvår i förväg. Väntar ni längre än så finns det en chans att priserna går upp eller att alla flak redan hunnit bli uthyrda. 

Lite rolig rekvisita att införskaffa inför flakåket inkluderar konfettikonfettikanonergirlanger och självklart ballonger. Eller, slå på riktigt stort med en ballongbåge eller flagga till flaket!  

4. Beställ studentskylten eller gör en egen 

Studentskyltens kanske främsta användningsområde är att göra det lättare för din lille student att hitta sin familj och släkt i det stora publikhavet när de springer ut. Det klassiska är att välja en bild från när studenten var liten, och chanserna är att du har många alternativ att välja ibland. Roligast är nog att satsa på en gör-det-själv-studentskylt

Några tumregler att ha i åtanke är dock: 

  • Välj en bild som är skarp. Kom ihåg att denna kommer att förstoras upp så ju skarpare originalet är, desto bättre. 
  • Välj en bild där man tydligt kan se den lille studenten. Undvik röriga bilder med alldeles för mycket runt omkring som kan dra uppmärksamheten ifrån huvudpersonen. 
  • Välj gärna en bild där man kan se studentens personlighet eller kanske något som spelar på dennes framtidsyrke. 

Gör din egen studentskylt online

Ballongbukett Grattis till Studenten Designa Din Egen Studentskylt – Dubbelsidig skylt Designa Din Egen Studentskylt – Enkelsidig skylt
Ballongbukett Grattis till Studenten Designa Din Egen Studentskylt – Dubbelsidig skylt Designa Din Egen Studentskylt – Enkelsidig skylt

5. Satsa på en buffé 

Gör ditt liv enklare och servera en buffé. Med största sannolikhet så kommer det att vara folk som strömmar in och ut på studentmottagningen hela dagen och kvällen. Och att då ha dukat upp en buffé som folk själva kan plocka ifrån gör det både enklare för dig, liksom alla andra också.  

Klara klassiker är allt från enklare sallader till olika röror och plockmat. Eller varför inte en smörgåstårta? Glöm självklart inte den klassiska studenttårtan. Jordgubbstårta eller prinsesstårta går alltid hem. 
 
Gör det enkelt för er själva och satsa på engångstallrikar och muggarservetter och för students dam eller herre – ett champagneglas med Sverigeband, redo för en skål! 

Här är några förslag på rätter till menyn att servera på studentmottagningen

Klicka på länkarna för recept.

Förrätter

Veganska förrättschips med pumpakräm
Förrättschips med rom
Melon- och avokadosalsa med regnbågsrom
Söt butternutsoppa

Huvudrätter

Smörgåstårta
Potatissallad med rädisor, ärtor och ramslök
Grillad kålsallad med padrones & parmesan
Hel laxsida – räkor, parmesan & dill
Charketuriplatta

Efterrätter

Citroncheesecake med bär
Jordgubbar med vit choklad
Liten sommartårta med mousse & bär

*Med ett par klick kan ni få ovanstående meny hemkörd till dörren

6. Champagne i långa led 

Till studentfest hör det till att man serverar champagne så se till att ha ett par flaskor tillgängliga. Annat som passar bra är bland annat vitt vin eller bål. Glöm heller inte läsk och andra alkoholfria alternativ för de lite yngre gästerna eller för dem som kanske inte vill eller kan dricka alkohol. Kaffe går ju så klart också åt tillsammans med studenttårtan. 

Din student kommer antagligen att dricka en hel del alkohol under dagen. Därför kan det alltid vara en bra idé att uppmuntra dem att varva med alkoholfritt också. Om inte annat så för att minska baksmällan dagen efter. 

Grattis Till Studenten Tallrikar Grattis Till Studenten Servetter Grattis Till Studenten Banderoll
Grattis Till Studenten Tallrikar Grattis Till Studenten Servetter Grattis Till Studenten Banderoll

7. Glöm inte att ta foton! 

I en tid när var och varannan person har kamera på sin mobiltelefon så är det inte så svårt att ta bilder. Och är det en dag som man ska ta mycket bilder, så är det väl ändå på studenten? Detta kommer trots allt att vara en dag som både studenten och dennes familj kommer att vilja minnas under en lång tid framöver. Och det kan vara kul att kunna titta tillbaka på det i framtiden också.  

Anställ en professionell fotograf som får ta bilder eller ge någon vän eller släkting i uppgift att vara dagens fotograf och föreviga denna speciella dag. Eller hoppa på trenden och införskaffa en polaroidkamera och få bilderna i tryck på en gång! 

Och glöm inte – man tar bara studenten en gång! 

Studenten tar man bara en gång i livet och det är en speciell dag för både studenten själv och familjen. Räkna med att det blir full rulle hela dagen och förbered med ett gäng huvudvärkstabletter inför dagen efter. Men framförallt, kom ihåg att denna dag är menad att fira det sista steget in i vuxenlivet och ut i verkligheten. 

Man räknar med att studentfesten kan bli en ganska dyr affär. Men faktum är att man kan komma väldigt långt, även med väldigt lite. Oavsett vilket så kan det inte skada att lägga lite extra på en av de viktigaste dagarna i ens liv, eller hur? 

Texten till studentsången hittar du hos sånghäfte.se

Fler tips inför studenten hittar du här

1 tanke på “7 detaljer du behöver för bästa studentfesten”

Lämna en kommentar