60-årsfest – Planera bästa 60-årsfesten!

En fest för 60-åringen är så mycket mer än god mat och musik. Det här är ett tillfälle att se tillbaka på många år av upplevelser, vänskap och drömmar. Om du ordnar med din egen 60-årsfest har du säkert tankar om hur den skulle kunna se ut. Du har levt tillräckligt länge för att inte hålla tillbaka, nu ska det firas.

Oavsett om du ska ordna med 60 års kalas till någon du håller kär eller om det är din egen fest det handlar om kan följande råd och tips vara till stor hjälp.

En 60-årsfest för familj och vänner

Vid 60 år kan det finnas både barn och barnbarn som vill vara med och fira. Det kan vara något att tänka på när 60-årsfesten planeras. De vuxna tycker att mat och dryck är det viktigaste. Men den yngre generationen kan behöva lite mer för att se charmen med denna fest.

När det ska vara en fest för familj och vänner med barn och barnbarn är det viktigt att planera med party saker och aktiviteter för alla. Att de små har en barnvakt som engagerar och ordnar fest lekar är en present till de stora. Det är något som kan bidra till en mycket bättre 60-årsfest.

Med fokus på mat och dryck

En fest utan mat och dryck är ingen fest. Vid 60 har du god erfarenhet av vad som fungerar. Om det kommer många gäster kan det vara trevligt med ett buffetupplägg som säkrar att ingen måste sitta och vänta på att bli serverad.

Drycker kan inkludera allt från välkomstdrink till påtår på kaffet efter maten. Se till att de som kör eller som är nyktra alkoholister får bra alternativ. Det går att ordna med drinkmaster som kan skapa roliga drinkar för alla åldrar och behov. Det passar perfekt från festens start till sent på natten.

Ska du laga maten eller beställa catering?

Många väljer att ordna med catering till 60-årsfesten även om det blir dyrare än att laga maten själv. Trots att du kanske kommer att ha festen hemma då det bara blir omkring 20 gäster kan det vara riktigt skönt att slippa matlagningen.

Med catering kan du välja rätter som du aldrig själv hade lyckats med. Dessutom får du maten presenterad på ett sätt som gör det lätt att servera. Om du ska laga själv eller köpa cateringmat beror givetvis på din budget. Men det kan ändå vara värt att kolla vad det skulle kosta för att se om du kan unna dig detta stöd.

En 60 års present som passar perfekt

Spexa upp festen med en unik 60 års present som på plats kan få igång partyt. Eller ge något personligt som 60-åringen kan ha stor glädje av när festen är över. En 60 års present till pappa kan vara något helt annat än en 60 års present till mamma.

Men om mamma och pappa firar 60 år tillsammans kanske du ändå vill satsa på något som är för de båda två. En resa till solen kan vara en 60 års present för kvinna såväl som för man. Och det är också en gåva som kan fungera som gemensam present.

Några tips för en perfekt 60 års present:

 • Satsa på en mer generell gåva som ett presentkort
 • Samarbeta med andra för att kunna köpa något dyrare
 • Be födelsedagsbarnets partner om råd
 • Se till att det går att byta presenten eller ändra datum för resa

Om det blir en mycket privat present till 60 åringen kan det vara klokt att inte lämna över den på ett öppet sätt på festen. Det kan leda till en pinsam stämning som ingen uppskattar.

Bra aktiviteter för en 60-årsfest

Öppna festen med 60-årsfest lekar som skapar god stämning. Om det kommer folk som inte känner varandra kan det vara väldigt bra att börja partyt med lek. Detta i kombination med goda välkomstdrinkar fungerar för det allra mesta mycket bra som uppvärmning.

Några populära festlekar är:

 • Tipsrunda
 • Finn en viss person på festen
 • Musik-quiz i lag
 • Jag har aldrig leken (folk får säga vad de aldrig har gjort eller sagt)
 • Byt namn med den du skakar hand med

Det är också populärt att ge 60-årsfesten ett tema.

Några temafest idéer är:

 • Barndomen
 • Kända politiker
 • 1980-talet
 • Husdjur
 • Hollywood
 • Musikstilar

10 frågor och svar om att ordna med 60-årsfest

Här är några mycket vanliga frågor om att hålla 60 års kalas vars svar kan vara en hjälp då du planerar firandet…

1. Hur ska jag tänka vad gäller bordsplacering?

När det kommer många gäster kan det vara bra med en bordsplacering mall. Ha den redo innan festen och se till att du även har namnkort att placera ut. Då går det fort att få ordning på bordsplaceringen. Du kan ha ett honnörsbord eller låta varje par eller familj sitta tillsammans.

2. Hur många ska jag bjuda till festen?

Det här handlar både om budget och vad som får plats. Börja med närmsta familjen och bygg sedan på i enlighet med möjligheterna.

3. Vad kallas 60 års bröllopsdag?

Att ha varit gifta 60 år kallas för att fira diamantbröllop. Det kan firas med en stor fest för hela familjen och vänner som fortfarande är i livet…

4. Vad ska man ge i 60 års present?

Det bästa är att ge något som du med säkerhet vet att den eller de som firar 60 vill ha. Om du är osäker kan du fråga folk som vet eller välja ett presentkort som ger många valmöjligheter.

5. Är blommor en bra 60 års present?

Blommor passar mycket bra när du är bjuden på 60-årsfest. Det känns också bra att inte komma tomhänt till festen.

6. Finns det roliga skämt om 60 åringar?

Det finns gott om skämt om 60 åringar som du kan använda då du ska hålla tal på festen. Men var försiktigt med alltför personliga skämt. Om den som firas inte vill att alla ska få veta hur han ramlade av stolen är detta inte ett bra skämt att dra inför alla. Skämten kan också komma väl till hands när du vill skriva en fin hälsning tillsammans med 60 års presenten.

7. Hur firar man 60 år?

Det finns ingen särskild regel för hur 60 år ska firas. Men det är ganska vanligt att ha en fest med både dryck och mat. De bjudna är normalt sett familj och vänner.

8. Vad kan jag be om i 60 års present?

Vid 60 kan du absolut be om lite större presenter. Men när folk frågar och du inte tycker att det känns fint att säga vad du vill ha kan du be dem om att prata med någon i familjen eller en god vän. Ge förslag till den här personen som sedan kan styra upp presenterna till festen.

9. Måste jag hålla tal på 60-årsfesten?

På en 60-årsfest är det många som förväntar sig att det blir tal. Om du måste hålla tal eller inte beror på vem du är och om du har lust att göra det. Det är alltid en fördel om det finns en toastmaster på festen som kan hålla ordning på vem som ska få tala och när.

10. Var kan man ha en 60-årsfest?

Det går bra att hålla 60-årsfest hemma i vardagsrummet eller kanske i trädgården. Det finns också restauranger och särskilda festlokaler som passar mycket bra för större fester. Dessa kan vara ett bra val när du inte vill stöka till det med festen hemma.

10 Intressanta fakta om att fylla 60 år

Det är häftigt att fylla 60 år. Inte bara för att det blir dags för ett hejdundrande 60 års kalas. Här är några intressanta fakta som öppnar dina ögon för hur bra det är att nå denna milstolpe i livet. Det här kan vara saker att tänka på inför festen…

1. Du blir bara visare

Det finns en god anledning till att 60 tillhör åldern som kallas den gyllene. Redan vid 51 års ålder har du blivit så pass klok att du börjar inse vad som är viktigt i livet. Denna insikt har definitivt mognat tills du fyller 60.

2. 60-åringar är inte så arga

Det där med att du skulle bli en arg gammal tant eller gubbe vid 60 tycks vara en myt. Det verkar istället vara så att vi med åldern inte blir arga som tidigare. Mycket kan gå fel med planeringen av festen för din 60 årsdag men det lär du med största sannolikhet ta med en klackspark. Du vet ju vad som betyder något på riktigt.

3. Mer krydda i maten

Med åldern kan det vara så att vårt smaksinne försämras. Det kan bero på flera saker som att vi kanske tar mediciner mot allergier och liknande. Tänk på det här när du planerar maten för 60-årsfesten. Det är verkligen inte dumt med lite mer krydda i rätterna. I varje fall inte då du vill att festens mittpunkt, nämligen du, ska tycka att det är riktigt gott.

4. Tidiga mornar

Många 60-åringar tycker om att gå upp tidigt på morgonen och gå och lägga sig tidigare på kvällen. Hur påverkar detta festandet? Jo, det kan vara smart att låta festen börja mitt på dagen och sedan sluta vid 60-åringens föredragna lägg-tid.

5. Slut med migrän

Den som har haft problem med migrän i sitt liv kan se fram emot att detta försvinner någon gång efter 60. Kanske tidigare. Risken för att inte kunna vara med på 60 års kalaset på grund av migrän är med andra ord minimal!

6. Självförtroendet kan dala

Det finns flera teorier om varför men det tycks vara så att självförtroendet dalar en bit efter 60. Om du vill göra något fint för den som fyller 60 kan du eventuellt ordna med ett litet tal eller en föreläsning som visar hur speciell och fin personen är. Det kan lyfta ett självförtroende som är i svajning.

7. Du har inga lån

Det är också vanligt att den som fyller 60 redan är klar med huslån. Det kan innebära en ekonomi som är lite friare och då går det kanske att dra till med en riktigt härlig fest för fler gäster.

8. Som mor- och farförälder kan du skämma bort de små

Mor- och farföräldrar kan göra sådant som de aldrig hade gjort som föräldrar. Det betyder att barnbarnen som kommer till festen kan få presenter, en massa godis och så får de stanna uppe hur länge de vill.

9. Kända människor om att fylla 60

Kändisar har sagt en hel del om att fylla 60. Några exempel på detta är:

 • Joan Rivers – Det är fantastisk att se ut som 50 om du är 60!
 • Mark Twain – När jag var yngre kunde jag komma ihåg allt oavsett om det hade hänt eller inte.
 • Maurice Chevalier – Det är inte så farligt att vara gammal när du betänker alternativen.
 • Oscar Wilde – Jag skulle göra vad som helst för att ta mig tillbaka till ungdomen förutom att träna, gå upp tidigt eller vara respektabel.

Det här kan vara fina uppslag till födelsedagshälsningen!

10. 60 är den nya medelåldern

Det finns forskning som säger att 60 är den nya medelåldern. Det tycks bero på att vi i snitt lever längre. Det kan vara härligt att tänka på nu när det ska bli 60-årsfest. Pensionen närmar sig men livet kommer antagligen inte att se ut såsom pensionärens liv har sett ut i tidigare generationer.

Läs även:
Planera 20-årsfest
Planera 30-årsfest
Planera 40-årsfest
Planera 50-årsfest
Lyckas som toastmaster/toastmadame
Prylar för 60-årsfesten

Lämna en kommentar