Planera och genomför en 50-talsfest i rockabillytema!

50-talsfest i rockabillytema – En 50-talsfest – pastellfärger, Rock n’ Roll, läderjackor, stora vida kjolar och vita T-shirts. Det är det första som slår oss när vi tänker på 50-talsfest. Har du undrat vad rockabilly är och hur du inkluderar det i din 50-talsfest så har vi svaren nedan. Vi delar också med oss av lite korta tips för vad man kan tänka för när man planerar en 50-talsfest i rockabillytema!

Missa heller inte vårt supertips på hur man gör en rockabillyfrisyr! Vi har hittat knepen som gör att frisyren blir helt rätt.

1. Dekorera omgivningen i 50-tals tillbehör!

50-talsfest i rockabillytema - Rock n Roll Popcornbägare
Rock n Roll Popcornbägare

Tänk pastellfärger, retrobilar och höga barbord och stolar. Även rullskridsko –  och bowlinghallar är bra inspirationskällor till din fest och 50-talstemat. Till din fest kan du klä ditt bord med en bordsduk med barstolar motiv så dina gäster känner att de sitter vid en bar, fast de egentligen håller till vid ett långbord. Du kan även servera dina snacks i höga popcornstrutar och servera dryck och mat på retrotabletter. Häng upp och ställ ut rock n roll dekorationer i hela hemmet och vi kan garantera att du har kammat hem 50-talskänslan mitt i prick!

50-talsfest i rockabillytema - 50-tals Kjol Rosa Maskeraddräkt
50-tals Kjol Rosa Maskeraddräkt

2. Klä upp er i rockabillystil

Rockabillystil uppkom tillsammans med musiken och influerar allt från klädstil till livsstil. Klädstilen är svår att sätta i en kategori eftersom det är en kategori i sig själv, men vi skulle vilja beskriva det som 50-talsmode med lite vågade, lantliga inslag.

Kvinnor bar gärna rockabillyklänningar med korsettlikande överdelar och stora, vida, puffiga kjolar. Män hade mörka jeans och kritvita t-shirts eller rödsvarta skjortor med läderjackor för att komplimentera utstyrseln. Kommer ni ihåg Grease? Väldigt mycket så. Grabbar med bakåtkammat hår och cigaretter, kvinnor i röda solglasögon och bandanas.

3. Ordna en rockabillyfrisyr

Nu till ett mycket väntat moment. För en lyckad 50-talsfest måste man ju självklart pricka stilen, och hur bättre gör man det än med en rockabillyfrisyr? Rockabillyfrisyen kanske ser lite komplicerad ut, men det behöver den inte alls vara. Huvudsaken är att få till – det där – svallet som alla rockabillyfrisyrer har. Svaret på detta är tålamod och en hel del hårspray!

För kvinnor – Tips! För inspiration, se till stil ikoner såsom Audrey Hepburn och Marilyn Monroe.

För en enkel look kan du ta en locktång med bred diameter, eller stora hårrullar, för att uppnå dessa glamorösa lockar fulla av volym. Kvinnor på den tiden använde oftast hårrullar, men idag har vi ju så många fler val än så, till exempel en perfekt stor locktång.

Sedan fanns också pin-up looken, en av tidens sexigaste stilar. Här var det vanligt att kvinnor gjorde luggen en enda stor lock, sedan knöt man håret till en hästsvans högt på huvudet. Man gjorde sedan en stor bulle av hästsvansen och knöt en bandana på huvudets mitt. För att få det perfekta svallet på luggen, använd en stor hårrulle och låt den sitta inne länge innan du tar ut den.

Och vårt hemliga topp-tips? Låt håret vara otvättat och kamma aldrig ut lockarna. När du har lockat klart håret, skaka ut håret eller krama håret med dina händer. Men håll tassarna borta från alla kammar och borstar, för dessa tillhör våra 50-talsmän.

För män – Tips! För inspiration, se till stil ikoner såsom Elvis Presley, Johnny Cash och James Dean.

Medan kvinnorna inte ska röra några kammar, så borde ni grabbar ha med er dem var ni än går. Nyckeln till 50-talshår för grabbar är att alltid ha välkammat hår.

Man ser gärna också att håret är bakåtkammat och har mycket volym. Så se till att inte kamma håret mot ansiktet, utan uppåt och bakåt. Behöver du hjälp med volymen så kommer en tjock klick mousse att ge dig stödet du behöver. Slutligen – hårspray. Om du tycker detta låter alldeles för komplicerat kan du istället köpa dig en 50-tals peruk för män, som ger dig rätt stil på nolltid.

Sammanfattningsvis: 1. Kamma, 2. Mousse, 3. Kamma, 4. Hårspray (och 5. bär med dig kammen)!

4. Kör en spellista i 50-tals toner

Tänk på musikvalet för din fest. För att komma i 50-talsstämning kan du enkelt gå tillbaka i tiden och se vad för toner som var mest populära under det årtiondet. Här kan det vara fördelaktigt med en enkel spellista, kör därför på klassiker från Elvis Presley, Johnny Cash med mera. Du kan få en hel del inspiration från exempelvis filmen Grease och dess filmmusik för att få igång en riktig brakfest. Till detta behöver du ett par rejäla högtalare och kanske även en karaoke mikrofon ifall det är någon som vill ta fram sin inre Elvis inför publik.

Tre vanliga frågor om Rockabilly

✅ Vad är Rockabilly?

Rockabilly är ett ord som de flesta av oss känner igen, men få av oss är nog säkra på dess egentliga betydelse. Rockabilly är från början en amerikansk musikstil som kom upp under 50-talet, vilket är varför vi kopplar det till 50-talet, då det var särskilt populärt. Populära artister inom genren inkluderar ikoniska Elvis Presley och Buddy Holly. Det som kännetecknar rockabilly är hur man slår på instrumentet kontrabas; man använder en teknik som kallas slap-back. Själva ljudet av genren blandar country och blues.

✅ Varifrån kommer ordet Rockabilly?

Själva ordet “rockabilly” är en blandning av “rock” – rockabilly kallas också Rock n’ Roll – och “hillbilly”, som är ett ord som betyder lantlig på engelska. I början sågs rockabilly som en del av den generationens ungdomskultur, kanske som hip-hop ses som ungdomskultur idag, och det var på den tiden lite skandalöst att lyssna på musiken och bära kläder inspirerade från genren.

✅ Vad kännetecknar en rockabillyfrisyr?

Rockabillyfrisyen är inte en enda hårstil, utan den har lite olika variationer. Huvudsakligen är det stora lockar du ska fokusera på om du är tjej, eftersom detta är självaste definitionen av 50-talet. För män är det däremot backslick med massor av volym och långa polisonger som kännetecknar den klassiska rockabillyfrisyren.

Genom dessa goda råd blir din 50-talsfest garanterat en hit, och vi hoppas vi har kunnat hjälpa dig med dessa tips som kan sätta pricken över i:et för festens tema och din utstyrsel.

Rock on!

Lämna en kommentar