Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

5 tips till att anordna ett studentfirande i Coronatider – Studenten är räddad med dessa alternativ till firande!

Ett studentfirande är ett festligt och spännande steg in till vuxenvärlden. Du lämnar en del av ditt liv bakom dig för nya, större utmaningar. Men med dessa nya tider behöver vi också hitta nya sätt att ordna våra studentfiranden på. Vad finns det för alternativ därute när större samlingar som studentskivor och studentflak inte längre är möjliga?

Här delar vi våra 5 bästa tips till att anordna ett studentfirande i Coronatider!

Studentballonger Grattis Till Studenten

1.     Ha en mindre mottagning hemma

Efter det vanligtvis traditionella utspringet och turen på studentflak brukar de flesta nytagna studenter åka hem för en mottagning med nära familj och släkt. Här brukar det drickas bubbel och bjudas på smörgåstårta och andra passande tilltugg dekorerade med exempelvis tandpetare med studentmössor på. Även om det inte i dagsläget är möjligt att ordna med en ordentlig brakfest, behöver du däremot inte slopa den mindre mottagningen hemma.

Här kan du med fördel dekorera ditt hem med en hel del olika tillbehör väl passande för studenten. Häng upp studentballonger, blågula serpentiner och studentservetter för att sätta stämningen hemma. Toppa det med inköpta låtsasstudentmössor för alla gäster och festen blir garanterat en succé.   

KitchPro® Rökfri Kolgrill

2.     Anordna en grillfest i trädgården

Under eller efter den mindre mottagningen hemma kan ni ta firandet ut i trädgården för en grillkväll i solnedgången. Med ett firande utomhus kan fler samlas och det är lättare att hålla större avstånd, och samtidigt kunna fira denna speciella dag tillsammans.

Till grillfesten kan det först bestämmas om ni ska köpa en kolgrill eller en engångsgrill till festen. Eftersom det är möjligt att ha ett större antal gäster när ni firar utomhus bör ni även ha en hel del olika grillalternativ att bjuda på. Använd exempelvis en hamburgerpress för perfekta burgare, och glöm inte grillförklädet med inkluderat ölbälte. Detta gör att du slipper avbryta grillningen när du blir törstig, och istället kan dricka och grilla på samma gång!

Visselpipa med Sverigeband

3.     Champagnefrukosten som en picknick utomhus

Att träffa klasskamrater på champagnefrukost är för många studenter den mysigaste och mest uppskattade delen under studentdagen. Ni får en intim avstämning för de år ni studerat tillsammans på. Även om de flesta större delarna av firandet i år måste slopas, kan ni istället för att anordna champagnefrukosten hemma hos någon, ha frukosten i en park i form av picknick!

Köp till champagneglas i plast, papperstallrikar och studentvisselpipor för att fira in er stora dag. Vill ni festa till det lite extra kan ni även köpa en blågul tuta med band att hänga runt halsen.

4.     Samla klassen för studenttåg, men i egna bilar!

Att inte kunna fira utspringet med dans på studentflak, var för många studenter en riktig besvikelse när beskedet kom från Transportstyrelsen tidigare i år. Det, eftersom studenten är rent förknippad med just studentflak för studentfirandet.

Det går däremot att hitta nya, alternativa sätt till studentflak även när det inte går att göras på det traditionella sättet. Efter utspringet kan alla i klassen som har tillgång till bil, samla några klasskamrater i varje och skapa ett studenttåg i anslutning till ert gymnasium.

Allt pynt och alla studentdekorationer som skulle hängt på studentflaket kan istället sättas upp på utsidan av bilarna. Konfettikanoner, girlanger eller varför inte skräddarsydda dekaler och banderoller, kan pryda era åk! Välj bland färdiga designer i olika storlekar med uttryck som kännetecknar er klass, beställ hem dessa och sätt fast på alla åk dagen till ära! 

Spel Student Sanning eller Konsekvens Spel5. Mindre studentfest hemma med videouppkoppling

Om alla i klassen bestämmer sig för att ha mindre tillställningar hemma med nära och kära, kan en god idé istället vara att dela firandet och kvällen med alla i klassen genom videosamtal i exempelvis ett zoom rum.

På så sätt kan du och alla dina klasskamrater på ett säkert sätt fira studenten på ett distanserat sätt, men ändå ta del av varandras fester. För att göra det ännu roligare kan ni exempelvis anordna en frågelek som alla kan delta i.

Ett frågespel som exempelvis Frågespelet Hjälp! sätter din allmänbildning på prov och ni kan tävla mot varandra genom rutan så det känns som om ni vore samlade. Andra liknande spel som frågespelet Never have I ever, studentspelet sanning eller konsekvens eller frågespelet Idiotkunskap är alla roliga inslag som garanterat kommer leda till en hel del skratt.      

3 vanliga frågor som rör studenten 2020

✅ Vad säger Transportstyrelsen om förbudet kring studentflak?

På begäran av Folkhälsomyndigheten har Transportstyrelsen tillfälligt förbjudit människor att färdas på lastbilsflak eller släpvagn som dras av lastbil, traktor eller motorredskap i samband med skolavslutning, karnevalståg eller motsvarande. Förbudet gäller från och med 15 maj till den 31 december i år. 

✅ Hur många människor får vistas på en och samma plats vid firande?

Från och med söndag den 29 mars bestämdes det att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar maximalt får ha upp till 50 deltagare. Beslutet fattades av regeringen under fredagen den 27 mars. Den som ändå anordnar en tillställning som bryter mot detta förbund kan komma att dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

✅ Vad händer med utspringet?

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller det att de kommuner och gymnasieskolor som har beslutat att utföra utspring, tillför en del restriktioner. Folkhälsomyndigheten uppmanar att säkerställa utspring att endast genomföra dessa för en klass, eller mindre grupp i taget, för att undvika trängsel och folksamlingar.

Läs mer:
7 viktiga detaljer för studentfesten

Lämna en kommentar