5 tips för hur du ordnar bästa julfesten!

Tiden bara flyger iväg och snart är det dags för jul! Men innan julafton och jultomten knackar på dörren så kan det vara kul att ta en liten paus mitt i julfirandet med en julfest.

Många gånger brukar man hålla en julfest på jobbet, men det kan också vara kul att ha ett litet firande med vänner och familj. Men var ska man börja i planerandet av den bästa julfesten? Läs vidare för våra bästa tips!

1.      När ska man planera in sin julfest?

De sista veckorna innan jul är som bekant några av de mest hektiska veckorna på året. Dels är det mycket som ska ordnas på jobbet innan årets slut. Och dels så ska man hinna med att förbereda sig inför jul också. Har du dessutom barn så brukar ännu ett lager av måsten läggas på det.

Så när är egentligen bästa tiden att ha den bästa julfesten då? Ja, det beror ju så klart på när det passar för alla. Bästa tipset är att vara ute i god tid när man frågar runt så att dina gäster har gott om tid på sig att hålla datumet ledigt. Väntar du istället till sista sekunden så finns ju onekligen risken att man redan hunnit planera in annat istället. Med andra ord; ju tidigare du sätter ett datum desto bättre.

Själva festen i sig passar kanske bäst att ordna i början eller mitten av december, innan den värsta rushen har hunnit dra igång.

2.      Var ska man ha sin julfest?

Precis som med de flesta andra festligheter som man hittar på så beror ju även detta lite på. Är det ett stort gäng som kommer så kanske det är bättre att hyra en lokal. Är man lite färre så finns det inget som säger att man inte kan ha sin fest hemma så länge man får plats. Finns det hjärterum, finns det stjärterum som man säger!

Så länge ni är ute i god tid så varför inte ha en fest där ni hjälps åt att pynta och göra fint inför julen tillsammans. Glöm heller inte att dekorera julgranen!

Dekorera trädgården med marschaller! Perfekta sättet att få riktig julstämning samtidigt som gästerna fortfarande kan se var de går när det börjar bli dags att dra sig hemåt. Glöm heller inte klassiska glittergirlangerna och julkransen!

3.      Någonting att äta och dricka…

Julen är väl ändå inte jul utan god mat och dryck? Det positiva med just julmat är ju ändå att det faktiskt är lätt att anpassa till många utan att göra det överdrivet svårt för sig. Om du inte har lust att spendera timmar i köket så finns ju det mesta trots allt ganska lätt att köpa i affären. Duka upp ett härligt julbord med julskinka, köttbullar och prinskorvar och allt annat som hör julen till. Det behöver ju faktiskt inte vara krångligare än så. Behöver du snapsvisor till julbordet så finns det många gratis hos sånghäfte.se

Att dricka har vi ju så klart klassikern glögg och julmust. Öl och vin kan också passa bra.

Glöm inte att köpa till glas och tallrikar för att underlätta städningen efteråt.

Helt klart uppskattat om man har barn, men säg den vuxne som kan stå emot en god marsipangris eller lussebulle? Lasta gärna upp lite olika bullar och godis på olika fat som man kan plocka ifrån under kvällen. Har du någon som redan har börjat envisas med att passa i bikinin inför sommaren så duka upp lite frukt också. Det kan ju dessutom vara som ett bra alternativ till barnen när de stoppat i sig massa knäck och sockret börjar ta överhanden.

Svårt att hitta något gott att bjuda på? Varför inte en ask med goda chokladtryfflar med havssalt?

4.      Dela ut julklappar

Det behöver inte vara något dyrt, men det kan ändå vara kul att visa sin uppskattning till sina vänner med en liten present. Vill man så kan man sätta ett pristak som alla kommer överens om så att kostnaden inte skenar iväg. Alla har vi hört om Secret Santa så varför inte testa det med dina vänner?

Ett annat alternativ är att göra en lek av det där alla får tävla om sin julklapp. Ett exempel är tärning-leken där alla slår en tärning och den som slår en 6:a får välja en julklapp. Slår man två 6:or så får man välja två klappar. Detta gör man tills alla klappar har blivit tagna. Då sätter man en timer på till exempel 5 minuter, och under dessa 5 minuter ska man slå sina tärningar. Nu handlar det om att samla på sig så många klappar som möjligt innan tiden är slut.

Det kan lätt sluta med att någon får massor av klappar medan någon blir utan. Var dock försiktig med att leka denna lek med småbarn då de, som vi alla vet, tar sina julklappar på ruskigt allvar.

Vill du skruva upp julstämningen ordentligt, så överraska sällskapet och dyk upp i din egen Winterwonderland-kostym! Välj mellan en manlig eller en kvinnlig variant.

5.      Olika aktiviteter

Annat kul man kan göra är att till exempel spela Cards Against Humanity. Ett väldigt enkelt sätt att vinna många skratt.

Karaoke är väl ändå något som passar sig väl till både stora och små. Varför inte göra sin egen julversion av Idol där alla får sjunga julsånger? Det är garanterat att bjuda på massor av skratt. Jag vågar nästan lova att farbror Rolfs version av Mariah Careys “All I want for Christmas” kommer att få även den grinigaste tonåring att dra på mungiporna.

Är karaoke inte riktigt din grej, eller har grannarna börjat klaga på oväsendet så kan man ju ha ett litet minidansparty med julmusik också.

Är du välsignad med trädgård eller bor du allmänt i ett mysigt område så varför inte gå ut en sväng om vädret tillåter? Ta en härlig promenad eller varför inte arrangera snöbollskrig i trädgården? Det är ett perfekt sätt att väcka aptiten inför all mat och gott. För att inte tala om att det sedan känns så mycket skönare att komma tillbaka in i värmen igen efteråt.

Är det barn på festen så är det även en bra idé att skicka ut dem att leka lite innan det blir dags för middagen, medan de vuxna myser till det lite inomhus.

Slutligen

Att arrangera den bästa julfesten behöver faktiskt inte vara så krångligt och idag finns det många genvägar som även den lataste festfixare kan ta. Viktigast av allt är att komma ihåg att julen tar med sig tillräckligt mycket stress ändå, och den bästa julfesten är den som ger en paus från all denna stress. Bara ha kul och mys tillsammans!

God Jul!

Den här artikeln publicerades första gången på sånghäfte.se

Lämna en kommentar