Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

5 tips för att anordna den perfekta 20-årsfesten!

Fixa den perfekta 20-årsfesten – Att fylla 20 är för många unga vuxna en milstolpe i livet. Du har redan tagit studenten och börjat på nytt kapitel och strävar nu efter nya äventyr i livet. Du får också tillgång till Systembolaget, och har nu flera val av nattklubbar att välja mellan. Men hur får du din speciella 20-årsdag att bli en perfekt kväll och vad behöver du tänka på när du planerar årets fest?

Vi listar våra 5 bästa tips och tricks för att anordna den perfekta 20-årsfesten. Häng med!

perfekta 20-årsfesten! - Sifferballong Guld Gigantisk
Gigantisk Sifferballong

1. Inbjudningslista och plats för festen

Detta är kanske det första och viktigaste du behöver tänka ut innan du börjar planera resten av festen. Hur stor vill du att din fest ska vara? Vill du endast bjuda dina allra närmaste kan en lyxig och stillsam middag med fina dryckesalternativ hemma vara att föredra. Är ni inte speciellt många kan en sparesa eller vinprovning också vara ett perfekt sätt att spendera din födelsedag på. Vill du istället bjuda in till stor fest kanske det bästa istället är att hyra en lokal kvällen till ära.

Vad du än föredrar för din kväll behöver dina gäster få en officiell inbjudan. Det gamla goda sättet är att göra iordning och skicka ut inbjudningskort, men med dagens teknologi kan det vara en tidssparande och miljövänlig idé att bjuda in dina vänner och bekanta genom att exempelvis skapa ett event på någon av dina sociala medier där dina gäster lätt kan OSA.

Först när du har ett hum om hur många gäster som tackat ja kan du börja planera hur mycket tillbehör och andra nödvändigheter du behöver till din fest.

Jag Har Aldrig Festspel
Jag Har Aldrig Festspel

2. Underhållning: Välj aktiviteter och tema

Vill du ha ett traditionellt 20-årsfirande eller vill du slå på stort med ett festtema? Det finns en hel drös av roliga teman du kan välja mellan! Du kan exempelvis välja mellan teman som gamla goda filmkaraktärer, eller andra välkända personer.  Det blir ett roligt sätt för gästerna att gissa vem du försöker efterlikna, samtidigt som det höjer feststämningen när alla är utklädda till någon annan.

Det kan också vara en rolig idé att spela sällskapsspel på din fest! Ni kan dela upp er i lag och exempelvis spela party pong ölpingis eller Prosecco Pong. Detta är ett extremt roligt sätt att få igång en fest på, som ofta är ganska lugn och stel i början, speciellt om alla dina gäster inte redan är bekanta med varandra. Ett annat perfekt partyspel är Drunk, stoned or stupid, där alla spelare argumenterar för vilket påstående som passar vem. Varning för pinsamma historier!

Prosecco Shotglas
Prosecco Shotglas

3. Dekorera efter smak och tycke

Om du valt ett tema för din fest hör det naturligtvis till att också dekorera därefter. Vill du istället ha vanliga festdekorationer finns det en hel del att välja mellan. Eftersom det är din 20-årsdag kan sifferballonger vara en snygg och rolig detalj att dekorera din festlokal i. Välj mellan guld, silver och koppar samtidigt som du kan matcha detta med en bordslöpare med nummer 20 skrivet på.

Förutom dekorationer till lokalen kan det vara en kul grej att införskaffa dricks- och shotglas med olika funktioner och färger. Varför inte Prosecco shotglas eller UV-glas som syns rejält på det mörka dansgolvet?

Om du väljer att köpa dricksglas i olika färger kan det vara roligt att dela upp dem efter färg där exempelvis rosa betyder upptagen, grön – singel och blått – det är komplicerat. För den som är på flirthumör kan detta hjälpa enormt för att ta reda på sitt intresses status under kvällens gång!

XXL Nature Ishink i Akryl
XXL Nature Ishink i Akryl

4. Dryck och mat: vad ska det bjudas på?

Vill du bjuda på mat eller endast tilltugg, snacks och dricka? Bestäm dig tidigt för en budget eftersom kostnaderna annars kan skena iväg rätt snabbt. Om du ska ha ett mindre, intimt firande kan det vara trevligt med en middagsbjudning eller en grillfest om vädret tillåter, medan det på större fester oftast räcker gott och väl med tilltugg och god dricka.

För att hålla all drycken kall under festen kan du köpa en partybalja, fylla den med is och stoppa ned all dryck så det är lättillgängligt, samtidigt som din favoritdryck är kall hela kvällen.

Känner du att det blir för kostsamt med alkohol tillsammans med resten av dina förberedelser kan du i din inbjudan skriva att dina gäster gärna även får ta med sig dryck för att hålla dessa kostnader på en medelnivå. Knytkalas är väldigt vanligt, speciellt under större fester och de flesta ser hellre att det finns nog med dricka till alla än att det tar slut under festens gång.

Slush Ice & Drinkbål
Slush Ice & Drinkbål

5. Se till att ha rätt ljudutrustning till dansgolvet

Vad är en fest utan dans? De allra bästa festerna är de med massor av dans och hög, god stämning. För att det ska dansas rejält på dansgolvet behöver du ha rätt utrustning med bra högtalare och röd och blå laserlampa.  Du kan också ordna med färdiga spellistor med olika musikgenrer och artister som ni lätt kan spela efter önskemål på festen. Den som vågar kan också bjuda på karaoke, med en mini mikrofon i högsta hugg!

Har du även en musikintresserad vän som kan agera DJ under kvällen kan vi garantera att ingen kommer att kunna sitta still under kvällen!

10 frågor och svar om att ordna med 20-årsfest

1. Hur ska jag tänka vad gäller bordsplacering?

När det kommer många gäster kan det vara bra med en bordsplacering mall. Ha den redo innan festen och se till att du även har namnkort att placera ut. Då går det fort att få ordning på bordsplaceringen. Du kan ha ett honnörsbord eller låta varje par eller familj sitta tillsammans.

2. Hur många ska jag bjuda till festen?

Det här handlar både om budget och vad som får plats. Börja med närmsta familjen och bygg sedan på i enlighet med möjligheterna.

3. Vad kallas 20 års bröllopsdag?

Att ha varit gifta 20 år kallas för att fira porslinsbröllop. Det kan firas med en stor fest för hela familjen och vänner…

4. Vad ska man ge i 20 års present?

Det bästa är att ge något som du med säkerhet vet att den eller de som firar 20 vill ha. Om du är osäker kan du fråga folk som vet eller välja ett presentkort som ger många valmöjligheter.

5. Är blommor en bra 20 års present?

Blommor passar mycket bra när du är bjuden på 20-årsfest. Det känns också bra att inte komma tomhänt till festen.

6. Finns det roliga skämt om 20 åringar?

Det finns gott om skämt om 20 åringar som du kan använda då du ska hålla tal på festen. Men var försiktigt med alltför personliga skämt. Om den som firas inte vill att alla ska få veta hur han ramlade av stolen är detta inte ett bra skämt att dra inför alla. Skämten kan också komma väl till hands när du vill skriva en fin hälsning tillsammans med 20 års presenten.

7. Hur firar man 20 år?

Det finns ingen särskild regel för hur 20 år ska firas. Men det är ganska vanligt att ha en fest med både dryck och mat. De bjudna är normalt sett familj och vänner.

8. Vad kan jag be om i 20 års present?

Vid 20 kan du absolut be om lite större presenter. Men när folk frågar och du inte tycker att det känns fint att säga vad du vill ha kan du be dem om att prata med någon i familjen eller en god vän. Ge förslag till den här personen som sedan kan styra upp presenterna till festen.

9. Måste jag hålla tal på 20-årsfesten?

På en 20-årsfest är det många som förväntar sig att det blir tal. Om du måste hålla tal eller inte beror på vem du är och om du har lust att göra det. Det är alltid en fördel om det finns en toastmaster på festen som kan hålla ordning på vem som ska få tala och när.

10. Var kan man ha en 20-årsfest?

Det går bra att hålla 20-årsfest hemma i vardagsrummet eller kanske i trädgården. Det finns också restauranger och särskilda festlokaler som passar mycket bra för större fester. Dessa kan vara ett bra val när du inte vill stöka till det med festen hemma.

Simma lugnt och glöm inte dricka vatten!

Tänk på att alltid dricka ansvarsfullt, även fast du är fullt myndig. En 20-årsfest ska vara en kväll full av skratt och gemenskap med goda vänner. För att lyckas med din oförglömliga kväll är det smart att också ha vatten tillgängligt mellan öl och shots för kvällens roliga aktiviteter ska fortsätta längre. Låt festen börja!

Läs också:
Fixa 18-årsfest
Planera 30-årsfest
Planera 40-årsfest
Planera 50-årsfest
Planera 60-årsfest

Lämna en kommentar