Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

30 årsfest – Fira 30 årsfest med dunder och brak!

Nu ska det firas 30 och det är ett fantastiskt tillfälle att göra något som blir lite mer än trevligt. En 30 årsfest kan bli ett minne för livet. För alla som kommer! Men det gäller att planera på rätt sätt. Vem ska få komma? Vad ska ni dricka och äta? Hur gör ni med 30 års presenter? Underbara frågor som bara leder till positiv hjärnaktivitet!

Oavsett om du har en massa tid på dig eller ska hålla 30 årsfesten nästa lördag kan det vara klokt att läsa följande tips för ett lyckat 30 års firande. Med lite tanke och planering kan du få ut mycket mer av kvällen!

En 30 årsfest för dig eller för den du älskar

Om du ska hålla en 30 årsfest i din egen ära är det ju ganska enkelt att få fram en önskelista. Både för festens tema och för 30 års presenter! Men även om det handlar om ditt eget 30 års party bör du tänka till lite extra.

Ställ dig frågor som:

 • Finns det en typ av lokal som jag gärna skulle festa i?

Kanske vill du ha en lokal med gott om golvyta till exempel en form av studio. Eller så drömmer du om att få ha det där poolpartyt som aldrig blev av som barn. Då får du kanske hyra en privat pool eller se med ett badhus om det går att ordna med fest.

 • Finns det mat och dryck som du längtar efter?

Födelsedagsfester med tema som kretsar omkring mat är vanliga. När du har ett favorit-kök kan det vara en underbar idé att se till att festens tilltugg och dryck kommer från detta. Kanske blir det samma meny som på favoritbaren i New York eller varför inte de bästa rätterna från Thailand?

 • Vill jag ha särskild underhållning?

Underhållning kan mycket väl bestå av bästa musiken och något tal eller spex från vänner. Men det kan också vara riktigt trevligt med live musik. Kanske har du vänner som spelar eller som känner ett band som ännu inte har slagit igenom och som kan tänka sig att vara med och underhålla. Eller så ser du om din favoritartist kan komma och sjunga och underhålla.

 • Ska jag ordna allt själv eller hyra in hjälp?

En 30 årsfest kräver en hel del arbete. Detta även om den bara är för de allra närmsta. Beakta att du kan få hjälp av party-fixare som lyssnar på dina tankar och behov för att sedan ordna med bästa 30 årsfesten åt dig.

Bjud in släkt och vänner till din 30 årsfest
Bjud in släkt och vänner till din 30 årsfest

Festen för den du älskar

Om det är så att du ska ställa till med fest till någon som du vill överraska på 30 års dagen är det också viktigt att vara lyhörd. Här gäller det att gå fram försiktigt. Du vill ju inte avslöja överraskningsfesten. Men samtidigt behöver du ta reda på saker som datum som kan fungera och mer.

Att ordna med en överraskningsfest är en väldigt fin 30 års present. Den är unik och personlig. Ett tips är att du ordnar med festen tillsammans med fler som liksom du känner att den som fyller år bör firas lite extra.

Ett 30 årsfest tema som passar

Att köra på tema är ganska vanligt. Det här är ju trots allt något som får folk på så gott humör. Om du har idé torka kan du surfa lite på svenska bloggar. De som bloggar om sina liv brukar också bjuda in till festerna och visa med text och bild det tema som valts.

Några exempel på populära teman är:

 • 1980-tal
 • Häxor och trollkarlar
 • Kungligheter
 • Rymden
 • Tv-serier och filmer

När det kommer till teman på 30 årsfester är det viktigt att tänka på att alla inte känner sig bekväma i en viss typ av dräkt. Det kan vara klokt att ge ett tema som går att variera. Eller att helt enkelt tipsa gästerna om att det räcker bra med effekter. Då känns det inte som ett tvång att komma i perfekt dräkt eller på ett sätt som inte känns bekvämt.

Fina 30 årsfest lekar

På ett 30 års kalas kan det lekas och det finns mycket som kan bli både roligt och minnesvärt. Vilka 30 årsfest lekar du ska välja beror på flera saker. Om det till exempel är så att du tänker starta partajet mitt på dagen eller på eftermiddagen finns det ju mer tid över till lekar.

När det blir en fest på kvällen kan det räcka med en lek som fungerar som introduktion och sedan något som sker i samband med middagen. När folk väl börjar dansa och mysa med drinkar kan det bli svårare att få till en ordnad 30 årsfest lek.

Exempel på lekar som brukar fungera bra på fester är:

Tipsrunda – Det blir personliga frågor förstås. Var dock känslig med vad du hittar på om de handlar om någon annan än dig själv!

Gissningslekar – Låt gästerna gissa på en hemlig person som finns i ett rum eller kanske på hur många ärtor som finns i en burk. Den som gissar rätt får ett stort pris.

Utmaningar – Fysiska utmaningar kan vara att gå på balansgång eller slå till en boll in i en hink i samband med välkomstdrinken. Det finns mycket kul att hitta på som kan fungera som uppvärmning och få folk som inte träffats förr att bli goda vänner från start.

Karaoke – Det är många som tycker att det är roligt att sjunga karaoke. Det här kan också ses som en form av lek som kan passar alldeles utmärkt för 30 årsfirandet.

12 frågor och svar om 30 årsfirande

När du planerar 30 årsfirandet kan det vara en hjälp att se på vad andra som också ska fira 30 undrar. Ännu bättre är att du här får svaren på frågorna!

1. Vad ska vi göra på en 30 årsfest?

Ni ska ha det trevligt såklart! De viktigaste punkterna för en 30 årsfest är:

 • Dryck och mat
 • Musik
 • 30 årsfest aktiviteter
 • Bra lokal

2 . När är bästa dagen för festen?

Det kan kanske vara roligt att ha festen för 30 årsdagen på själva födelsedagen. Men om det är en söndag är det inte säkert att alla kommer att festa så vilt som önskas. Säkrast är att hålla festen på en fredag- eller lördagskväll. Det kan också vara möjligt att kombinera festen med andra festtillfällen som nyår.

3. Vad kallas 30 årig bröllopsdag?

När ni har varit gifta i 30 år firar ni det som kallas för Pärlbröllop. Då kan det verkligen vara dags att fira 30 tillsammans med familj och vänner!

4. Vad kan man ge i 30 års present?

Precis allt! Ta reda på om det finns särskilda önskemål. När det rör sig om en 30 årsfest inom familjen kan det ju vara så att den som fyller år ber om att få pengar istället för presenter. Presentkort är alltid smarta när du inte har någon aning om vad som skulle kunna passa födelsedagsbarnet eller paret som firar 30 år bäst.

5. Vad kan man önska sig i 30 års present?

När du ska hålla festen kanske du får en massa frågor om vad du vill ha i 30 års present. Du tycker att det känns lite pinsamt att säga vad du verkligen vill ha. Gör upp en lista med 30 års presenter till lite olika budget. Dela den i sociala medier eller läs från den när du får frågan. Om du säger att det verkligen inte behövs något eller att allt kommer att göra dig glad får du stå för det när du får en hamster eller en resa till Säffle.

6. Vem måste jag bjuda till festen?

Normalt sett skiljer man på mindre fester för de allra närmsta och på lite större kalas som inkluderar både bästisar och bekanta. Fundera lite på om du vill ha en fest som enbart är för vännerna, enbart för släktingar eller en mix. Om festen blir större kan du även bjuda in fler från jobbet och vänner till vänner som du har träffat och tycker om.

7. Kan vi ha fest för att fira 30 år tillsammans?

Det är klart att ni kan fira 30 år som gifta eller tillsammans. Det finns inget som säger att det bara är 25 eller 50 som räknas. Pärlbröllopet kanske innebär att ni gör om vigselceremonin för att befästa er kärlek.

8. Hur många månader är 30 år?

30 år är samma sak som 360 månader. Kanske kan du leka lite med detta nummer när det blir dags för 30 års kalas.

9. Finns det 30 års kris?

Ja, det är inte ovanligt med åldersrelaterad kris som inträffar omkring 30 årsåldern. Tillståndet kan inte lösas med en enkel 30 årsfest. Det kan krävas lite mer som terapi och en förändring av livsstilen för att krisen ska hanteras på ett bra sätt.

10. Vad kostar en 30 årsfest?

Håll festen hemma, laga maten själv och lägg bara några hundralappar på dekorationer och drinkar så blir det en mycket billig 30 årsfest. Större evenemang kan gå på några tusenlappar och mer. Det kan bli lika dyrt som en bröllopsfest. Det här är helt upp till dig och hur mycket du känner att du vill lägga på festen.

Saker som kommer att påverka kostnaden är:

 • Dryck
 • Mat
 • Underhållning
 • Lokal
 • Dekorationer
 • Fotografi och film

11. Hur skriver man 30 årsdagen?

Du vill skriva en gratulation till födelsedagsbarnet eller till paret som har varit gifta i 30 år. Men hur stavar man 30 årsdagen? Svaret på frågan är trettioårsdagen eller 30-årsdagen. Men oroa dig inte, på ett informellt födelsedagskort behöver du inte stava enligt svenska akademiens ordlista!

12. Kan vi ha 30 årsfest utomhus?

Om vädret tillåter det kan det bli väldigt trevligt med en 30 årsfest i skogen, på en brygga eller varför inte på ängen. Tänk på att utomhusfester kan behöva saker som tält och särskild utrustning för att se till att firandet blir riktigt trevligt.

Planera din 30 årsfest utomhus
Planera din 30 årsfest utomhus

10 intressanta fakta om att fylla 30 år

Det kan vara roligt att se på några spännande fakta om att fylla 30 år inför festen. Med dessa fakta kan du få inspiration till 30 års present såväl som hälsning.

1. Äldre än äldsta hunden

Hunden Bluey blev 29 år gammal. Det ska vara rekordet för hundar på vår jord. När du fyller 30 år har du alltså blivit äldre än världens äldsta hund! Katter sägs dock leva längre så du får ta dig till 40 innan du kan se dig som äldre än världens äldsta katt som ska ha nått en ålder på omkring 38 år.

2. Det dyker upp en massa bebisar på Facebook

När folk fyller 30 förändras en del saker i den omedelbara umgängeskretsen. Många blir föräldrar och det är något som märks på Facebook! Det här kan faktiskt också vara något att beakta inför 30 årsfesten. Det kan ju vara så att många av de som du bjuder in behöver bra lösningar för ungarna som får eller inte får komma med.

3. 30 åringar börjar ta hand om sig själva

När du tar dig över 30-årssträcket börjar du förstå vad som egentligen menas med att ta hand om sig själv. Det räcker inte med ett glas vatten för att du ska känna att du har gjort något bra för dig själv. Nu börjar du träna på allvar och det kan bli svårt att dricka som förr på festen. I varje fall när du vill göra något vettigt dagen efter. Hälsotema på festen kan med andra ord vara mitt i prick.

4. Vi blickar framåt på dejten

Vid 30 börjar vi se framåt. Många funderar på att bilda familj om de inte redan har gjort detta. Det betyder att du på en dejt inte längre lägger fokus på saker som vad den du träffar tycker om att äta och dricka. Det blir istället frågor om målsättning och vad meningen med livet är. Låt singelgästerna delta i någon form av dejtinglek på festen!

5. Nu är du vuxen!

Det är ett fakta som ingen kan säga emot. Det finns till och med vetenskap som bevisar detta. När du fyller 30 år kommer till och med dina släktingar inse att du faktiskt är vuxen. Du kan dra till med den typ av fest du känner för och det är du som har ansvaret för den!

6. Nu känner du igen ansikten

Det finns studier som visar att vi vid 32 års ålder är som bäst på att känna igen ansikten. Vid 30 år tycks det finnas en slags kognitiv topp så det kan vara så att din hjärna fungerar bättre än någonsin när det blir dags att fira tre årtionden på jorden.

7. Nu kommer lyckan snart

Det kan också vara så att du inte kommer att känna sann lycka förrän du når 30-årsåldern. Du har med andra ord mycket att se fram emot på festen!

8. Vänskap som håller

De som kommer på din 30 årsfest är vänner som du antagligen kommer att hålla kontakten med. Det är nämligen i den här åldern som vi skapar vänskapsband som bygger på djupare behov och som därmed håller längre.

9. Nu vill du ha mer mening i livet

Istället för att dricka drinkar vid poolen vill du ut och testa forsränning. Det kan vara något att betänka när du ska planera 30 årsfest aktiviteter.

10. Vanligt med sabbatsår

Vid 30 är det många som tar ett sabbatsår för att göra något annat. Det kan vara allt från att resa till att dra igång den där verksamheten som du gått och drömt om sedan du fyllde 22.

Läs även dessa om 30 årsfest och närliggande ämnen:

Planera dryck inför festen
Överraska din partner som fyller 30 (Återanvända tips)
Lyckas som toastmaster/toastmadame

Lämna en kommentar